Ogroženo financiranje urgentnega centra

Gradnja urgentnega centra šempetrske bolnišnice se znova odmika. Zapletlo se je pri javnem naročilu.

Objavljeno
13. julij 2014 20.34
zeljan/urgenca sempeter
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Šempeter pri Gorici – Gradnja urgentnega centra šempetrske bolnišnice se znova odmika, čeprav mora biti 6,5 milijona evrov vredna naložba zaključena do konca prihodnjega leta, če hoče pridobiti približno 3,7 milijona evrov evropskih sredstev. Zdaj se je zapletlo, ker ministrstvo za zdravje zaradi nepravilnosti ponudb ni izbralo nobenega od štirih gradbincev, ki so se na razpis prijavili. Strabag pa zahteva revizijo postopka.

Zgodba o gradnji urgentnega centra v šempetrski bolnišnici ima dolgo brado: prvo gradbeno dovoljenje zanj so namreč pridobili že leta 2008, prav tako so bila v državnem proračunu takrat zanj predvidena denarna sredstva. Toda tedanji minister za zdravje Borut Miklavčič je bolnišnico obvestil, da denarja ne more uporabiti za gradnjo urgentnega centra, in jim obljubil, da bo njihova urgenca uvrščena v skupni projekt urgentnih centrov. Bolnišnično vodstvo se je ob soglasju sveta zavoda odločilo sprejeti ministrovo odločitev.

Pripravili so vso dokumentacijo, graditi pa bi morali začeti že novembra lani. Potem ko sta vodstvo bolnišnice in svet zavoda večkrat javno opozorila, da ne morejo razumeti, da državni organi tako počasi obravnavajo tako pomemben projekt in ga postavljajo v časovno stisko za pridobitev evropskih sredstev kot glavnega vira naložbe, je bolnišnica letos spomladi izdala soglasje ministrstvu, da začne pogajanja z zainteresiranimi ponudniki gradnje.

Zaplet z javnim naročilom

Postopek javnega naročila zbiranja ponudb interesentov za gradnjo urgence je bil neuspešen, saj so bile zaradi nepopolnosti izločene vse prispele ponudbe – oddali so jih SGP Zidgrad, IMP PPS v skupni ponudbi s Kolektor Koling in CPG, Strabag in VG5 –, zaradi česar so se na ministrstvu odločili za postopek javnega naročanja s pogajanji. Po izvedbi pogajanj je eden od neizbranih ponudnikov – gre za družbo Strabag – vložil zahtevek za revizijo postopka. To pomeni, da se bo začetek načrtovane gradnje gotovo še zavlekel. Kako gledajo na vnovične zaplete, smo želeli preveriti tudi pri vodstvu šempetrske bolnišnice, a njen direktor dr. Darko Žiberna zadeve ne želi obširno komentirati. Njegov odgovor na naša vprašanja je bil izjemno skop. »Vljudno naprošam, da se glede urgentnega centra obrnete na ministrstvo, ki vodi postopke.« »Trenutno je zadeva v fazi revizijskega postopka, ministrstvo pa bo počakalo na rešitev Državne revizijske komisije,« so nam sporočili z ministrstva za zdravje.

Na Državni revizijski komisiji zahtevka še niso prejeli. »Postopek pravnega varstva v zvezi z javnim naročilom se pred Državno revizijsko komisijo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil ne vodi. V skladu z določili zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja se zahtevek za revizijo vselej vloži pri naročniku, ki mora o njem tudi prvi odločiti. Šele v primeru, če naročnik revizijski zahtevek zavrne, mora Državni revizijski komisiji odstopiti dokumentacijo postopka, s čemer se začne tudi revizijski postopek pred tem organom,« je za Delo pojasnil Borut Smrdel, predsednik Državne revizijske komisije.

Šlo bo na tesno

Najpomembnejše pri vsem skupaj pa ostaja vprašanje, ali bodo v bolnišnici v Šempetru urgenco pravočasno zgradili. Kar 6,5 milijonov evrov vredna naložba namreč ne bo dobila 3,7 milijona evrov iz EU, če projekt ne bo zaključen do konca prihodnjega leta. Na ministrstvu za zdravje so v tem trenutku prepričani, da financiranje EU ni resno ogroženo. »Gradnja urgence se bi utegnila zavleči za enega do dveh mesecev, kar pa ne bo ogrozilo financiranja projekta s strani EU,« zatrjujejo.