Okoljska inšpektorica ni ugotovila nepravilnosti glede mivke

Ogorčeni in prestrašeni starši malčkov, ki so se v celjskem vrtcu Anice Černejeve igrali v peskovnikih z onesnaženo mivko, čakajo na analizo krvi svojih otrok.

Objavljeno
15. marec 2007 14.31
Mežica/Celje/Ljubljana – Ogorčeni in prestrašeni starši malčkov, ki so se v celjskem vrtcu Anice Černejeve igrali v peskovnikih z onesnaženo mivko, čakajo na analizo krvi svojih otrok. Preiskava bo pokazala, če je igranje v nevarnem peskovniku pustilo kakšne zdravstvene posledice. Seznam 23 slovenskih vrtcev, ki imajo v peskovnikih s svincem in kadmijem onesnaženo mivko proizvajalca RSCM Gradbeni materiali, se je včeraj podaljšal še za dva: Trnovo v Ljubljani in Kurirček v Logatcu.

Okoljska inšpektorica ne bo ukrepala

Podjetje RSCM Gradbeni materiali iz Žerjava je danes zaradi suma, da gre za nedovoljeno predelavo odpadkov, obiskala okoljska inšpektorica. Ob pregledu je ugotovila, da surovina za proizvodnjo sporne mivke ne predstavlja odpadka po določbah zakona o varstvu okolja in njegovih podzakonskih predpisih, iz česar izhaja, da inšpektorica za okolje nima pravne podlage za ukrepanje.

Kot so sporočili z Inšpektorata RS za okolje in prostor, si je inšpektorica ogledala prostor, kjer je odložena surovina, in potek tehnološkega postopka, pridobila pa je tudi listine in dokumente v zvezi z izvajanjem dejavnosti.

Inšpektorica je ugotovila, da ima podjetje RSCM Gradbeni materiali z vlado sklenjeno koncesijsko pogodbo za gospodarsko izkoriščanje mineralne surovine, surovina za proizvodnjo sporne mivke pa ne predstavlja odpadka po določbah zakona o varstvu okolja in njegovih podzakonskih predpisih. Iz tega izhaja, da okoljska inšpekcija nima pravne podlage za ukrepanje.

V nadaljnjih inšpekcijskih pregledih pa bodo tudi v prihodnje preverjali proizvajalca mivke v peskovnikih vseh slovenskih vrtcev. Medtem je ministrstvo za gospodarstvo včeraj odgovorilo na vprašanja o tem, na podlagi katerih dovoljenj lahko podjetje RSCM – Gradbeni materiali izdeluje in prodaja iz odpadne in močno onesnažene rudniške jalovine narejene gradbene materiale, torej tudi s svincem in kadmijem onesnaženo mivko, ki je bila odkrita v peskovnikih mnogih slovenskih vrtcev.

Torkova izjava vodje oddelka za okolje na ministrstvu za okolje in prostor Radovana Tavzesa, včerajšnje pojasnilo Agencije RS za okolje in odgovor ministrstva za gospodarstvo zbujajo bojazen, da gre za prikrivanje napak, ki so mežiški družbi omogočile sporno proizvodnjo in tudi prodajo s svincem, in kadmijem onesnažene mivke v slovenske vrtce.

Najprej kaže opozoriti, da so včeraj dopoldne na spletni strani RSCM – Gradbeni materiali spremenili podatke na tehničnem listu za izdelek »gradbena mivka – fini pesek zrnavosti 0-1 mm.« Še včeraj zjutraj je namreč v tehničnem listu v rubriki Uporabnost pisalo, da je izdelek med drugim namenjen tudi »za športna igrišča (odbojka na mivki)…,« sredi dopoldneva pa je ta vrstica z dokumenta izginila.

To na laž postavlja izjavo Fajmut Štruclove, ki jo je dala v torek, da uporabo mivke niso nikoli reklamirali v nikakršne druge namene kakor gradbene. Včeraj je tudi tiskovna predstavnica ministra za gospodarstvo Patricija Šašek zapisala, za kaj vse naj bi bila po njihovih podatkih mivka uporabna in ni omenila športnih igrišč. Naj spomnimo, da je prav ta vrstica s tehničnega lista mivke včeraj izginila po tistem, ko smo poslali vprašanja na agencijo in ministrstvo. To obenem pomeni, da so si na ministrstvu tehnični list uradno ogledali šele po tistem, ko je bil včeraj spremenjen.

Okoljski minister se s problemom še ni ukvarjal

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik, ki se je včeraj v Slovenj Gradcu udeležil delovnega sestanku o tretji razvojni osi je izjavo Radovana Tavzesa, državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu, da bi morali proizvodnjo iz jalovine v žerjavski družbi Gradbeni materiali takoj prepovedati komentiral z besedami, da gre za medresorsko vprašanje, s katerim se v zadnjih dneh zaradi obilice drugih tem, ni ukvarjal. »To pa seveda ne pomeni, da to vprašanje podcenjujem,« je izjavil Janez Podobnik in napovedal, da bo v okviru svojega ministrstva ustrezno reagiral.

Lastnik Ekosa presenečen

Do včeraj nedosegljivi lastnik celjskega Ekosa Janez Škoberne, sicer direktor Cestnega podjetja Maribor, je včeraj pojasnil, zakaj je Ekos v vrtce vozil mežiško mivko. Dejal je, da je mežiško podjetje mivko priporočalo tudi za igrišča, zato so jo naročniki, torej celjska občina in vrtci, včasih tudi izrecno zahtevali. Tudi v Mežici so po njegovem natančno vedeli, da Ekos Celje mivko kupuje (tudi) za vrtce. »Odkritje, da mivka ni ustrezna za peskovnike, je bilo za nas presenečenje. Pripravljeni smo pogoltniti tudi kakšen očitek, vendar smo za ogrožanje zdravja otrok še najmanj odgovorni v Ekosu, Mestni občini Celje in v celjskih vrtcih,« je dejal Škoberne.

Več v današnjem tiskanem Delu