Okoljska inšpektorica odredila začasno prepoved zbiranja odpadkov v Kemisu

Po poročanju javne televizije se je inšpektorica za to odločila, ker je podjetje kršilo okoljevarstveno dovoljenje.

Objavljeno
28. maj 2017 21.39
Protest
Mo. Z.
Mo. Z.

Vrhnika - Inšpekcija za okolje je po poročanju javne televizije in spletnega portala rtvslo.si podjetju Kemisu, v katerem je pred dvema tednoma prišlo do obsežnega požara, izdala začasno prepoved zbiranja odpadkov.

»V petek popoldne je Kemis obiskala okoljska inšpektorica in, kot so nam povedali pristojni, izdala ustno odločbo. Ustno izdajo takrat, ko je ukrep nujen. Neuradno pa smo izvedeli, da je v tej odločbi začasna prepoved zbiranja odpadkov,« je za TV Slovenija poročala novinarka Erika Pečnik Ladika. »Inšpektorica naj bi se zato odločila, ker je podjetje kršilo določilo iz okoljevarstvenega dovoljenja, da se v primeru nesreče ne sme opravljati dejavnosti. Podjetje pa je kljub temu odpadke zbiralo. O tem bo zdaj verjetno razpravljal nadzorni svet Gorenja.«

V vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis, kjer so skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih, je zagorelo 15. maja. Kljub sprva pomirljivim izjavam pristojnih je špožar povzročil veliko škodo v okolju. Onesnaženje potoka Tojnica je doseglo katastrofalne razsežnosti. Prebivalce skrbi, ker na mnoga vprašanja še ni odgovorov.

Razprava se seli tudi v DZ

Pozornost javnosti bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije tudi prihodnji teden usmerjena v dogajanje po požaru v vrhniškem podjetju Kemis, zaradi katerega so na nogah predvsem Vrhničani. Petkovo srečanje s predstavniki pristojnih državnih institucij jih ni pomirilo, nova možnost bo torkova seja občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali posledice ekološke nesreče zaradi požara v Kemisu, zlasti vpliv na okolje in zdravje ljudi. A ne le občinski svet, o Kemisu bo razpravljal tudi državni zbor. Kdaj se bo odvila izredna seja, ki so jo zahtevali poslanci iz SDS in skupine nepovezanih poslancev ter poslanca Andrej Čuš (Nep) in Roberto Battelli (IMNS), bo znano v torek na kolegiju predsednika DZ, najverjetnejši datum pa je 9. junij.

Predlagatelji seje so sicer pripravili tudi predlog priporočila vladi, naj glede požara javnosti v najkrajšem možnem času predstavi celovito analizo okoljskih meritev in poda razlago njihovih rezultatov. Pristojnim organom naj tudi naloži spremljanje stanja na prizadetem območju še najmanj pol leta po požaru in sprotno obveščanje javnosti.

Podpisniki menijo, da so se pristojni na požar odzvali prepozno in neustrezno, javnost pa je bila pomanjkljivo obveščena. S tem se je strinjal tudi premier Miro Cerar po sredini seji vlade, ko se je ta seznanila z medresorskim poročilom o dogajanju. Je pa predsednik vlade prizorišče obiskal osmi dan po požaru.