Okupirali bodo Titov trg: »Vsi so gotovi«

Vstajniki se bodo »ogorčeni nad koruptivnimi klientalističnimi posli« sprehodili od Titovega trga do vhoda Luke Koper.

Objavljeno
30. avgust 2013 12.29
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, B. S., Koper
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, B. S., Koper
Koper - »Imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča je zgolj simptom hudo gnilega sistema, prepletenega s klientalizmom in korupcijo, v katerem uspevajo takšni kot so Mišič, Janković, Janša, Popovič in nedavno obsojeni tajkuni,« so prepričani sklicatelji današnjega protesta v Kopru.

Ob 18. uri bodo zasedli Titov trg, kjer bodo organizirali skupščino ljudstva. Na njej bo lahko vsak povedal, kaj ga v občini Koper moti in kaj si želi, da bi bilo bolje. Iskali bodo tudi načine, kako bi cilje dosegli sami, »mimo lokalnih šefov in pokvarjenega sistema,« je v imenu avtonomnih posameznikov zapisal pobudnik Facebookovega dogodka Marko Dimač.

Vstajo bo prišel podpreti tudi predstavnik Vseslovenske ljudske vstaje Uroš Lubej. Lubej pravi, da ne bodo protestirali zgolj proti imenovanju Gašpar Gašpar Mišiča, ampak proti politiki, ki ga je omogočila in ki ni dovolj zgodaj poskrbela za transparenten in kredibilen sistem kadrovanja in vodenja državnega podjetja.

Pričakovati ni velike udeležbe z vrst zaposlenih iz sindikata žerjavistov. Tudi ne konflikta med vstajniki in njimi, saj se po naših informacijah med seboj načeloma strinjajo. Razhajajo se le glede Mišiča, ki naj bi bil za zaposlene »manjše zlo« od dosedanje politike Luke Koper.

Sprva je bilo predvideno, da bo protest le pred vhodom v Luko Koper, a so organizatorji lokacijo spremenili. Opozoriti želijo namreč, da problem ni le lokalen, temveč širše političen.

Geslo današnjih protestov ostaja: »Vsi so gotovi!« In še: »Naj se zbudi ves Koper!« Ob tem pa si vstajniki želijo, da bi bil Mišič novi Kangler, ki bo zanetil naslednji val vstaj.

Udeležbo na današnjem protestu je na Facebooku potrdilo 140 ljudi.

***

V Delovi interaktivni grafiki spremljamo proteste v različnih slovenskih mestih.