Olepšana Sežana bo vzrok za postanek

Parki in trgi. Za obnovo vaških jeder je na vrsto prišlo jedro občinskega središča.

Objavljeno
20. julij 2013 14.57
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Vzhodni del Sežane bo predvidoma že konec julija dobil temeljito preurejeno osrednjo točko, Trg 28. avgust, nato pa še polepšani Trg osvoboditve. Potem ko je občina Sežana v preteklih letih veliko vlagala v obnovo vaških jeder in podeželjske infrastrukture, še zlasti to poletje v skladu s finančnimi zmožnostmi obnavlja tudi posamezne dele mesta.

Naslednji korak bo oživitev novega trga

Trg 28. avgust s popolnoma novo ureditvijo bo dober razlog za postanek na poti skozi to, za obiskovalce večinoma prehodno mesto. Bo osrednji prostor vzhodnega dela mesa, izhodišče za obisk sežanskega botaničnega parka, navezoval pa se bo še na bližnji, še letos obnovljeni Trg osvoboditve pred cerkvijo sv. Martina.

Župan Davorin Terčon je oblikovanje trga prepustil domačemu arhitektu Mateju Mljaču, občina pa je gradbeno dovoljenje pridobila že lani. »Trg bo lep primer prikaza plastenja časa. Že v začetku 19. stoletja je bil na tem mestu velik kal, po zgraditvi južne železnice so pod tlemi dela trga zgradili kamnito, obokano cisterno, dolgo 22, široko pet in globoko sedem metrov, za hrambo vode in voda je še vedno v njej. Nato je bila tu avtobusna postaja z zanemarjeno zelenico, leta 2012 pa se je občinsko vodstvo k sreči odločilo, da ta mestni prostor uredi. In kar je pohvalno, z neko urbano zgodbo, ne le z asfaltom in pločniki, kar so župani še pred kratkim počeli,« je za Delo pojasnil Matej Mljač.

Oblika kala bo ohranjena v obliki trga tudi s kraškim zidom iz masivnih kamnitih blokov. »Na zelenici ohranjamo tri platane, pod katerimi bodo okrogle klopi, posnemajoč forme v botaničnem parku. Cisterna v tleh bo označena s posebnim tlakom, nad vhodom vanjo pa bomo položili pohodno steklo z grafičnim prikazom časovnih plasti rabe tega prostora. Naslednji korak bo trg oživiti, mu dati dinamični program. Dobrodošla bi bila kavarna v enem izmed lokalov ob trgu, sam pa predlagam forma vivo. Sežana ima podjetje Marmor in šolo oblikovanja kamna, ki ju mora, pa še za park pod županovimi okni gre, promovirati. To je priložnost za njihove izdelke, ki bi jih menjavali,« pojasnjuje Mljač.


Nova ureditev trga bo hkrati odpravila tudi problem s parkirišči. Pred kratkim je stari hotel Triglav dobil novega lastnika, ki napoveduje začetek prenove hotela, hoče pa ohraniti tudi parkirišča, ki so ga do zdaj uporabljali zaposleni na občini in njihove stranke. Okrog osrednjega dela trga bo urejenih 30 parkirnih mest, v parkirišče pa bodo preuredili nekdanjo cesto proti Divači, sedanjo slepo ulico.


Načrtujejo še pet prometnih ureditev in obnov

Občina bo za obnovo tega trga plačala 182.000 evrov, sledila pa bo bo prenova naslednjega, manjšega trga, Trga osvoboditve na drugi strani Partizanske ceste. To bo edini sežanski trg brez vozil oziroma le za nujna vozila za dostop v cerkev. Trg bo opremljen s klopmi, tudi tu bi bila dobrodošla gostinska ponudba, z njega pa bo vhod v bodočo pekarno v poslopju, s pred kratkim obnovljenim pročeljem.
Že avgusta letos bo občina zaključila prometno preureditev v Kosovelovi ulici, ki postaja enosmerna, končuje izgradnjo krožišč v dosedanjih križiščih Ceste na Lenivec in Ceste na Polane, ter Ceste na Lenivec in Ulice Jožeta Pahorja, cesto terminal-vzhod z javnimi površinami, v načrtu pa je izvedba še petih prometnih ureditev in obnov. Največja je predvidena gradnja krožišča na cesti proti Lipici. Izvedba te je odvisna od direkcije za ceste, občina Sežana pa bo tam sofinancirala le gradnjo pločnikov in prestavitve vodov.