Omejevanje medijske svobode

V SDS predlagajo sklepa, da se je komisija seznanila s peticijo nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška v zvezi s psihičnim nasiljem,  na delovnem mestu ter da komisija obsoja to nedopustno ravnanje.

Objavljeno
11. november 2009 12.26
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje komisije za peticije glede omejevanja medijske svobode in pritiskov na novinarje. V SDS zahtevajo še sklic nujne seje odbora za kulturo, na kateri bi obravnavali padec Slovenije na mednarodnem indeksu svobode tiska in pritiske na novinarje, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

 

Slovenija je po zadnji anketi novinarjev brez meja, kjer ocenjujejo stanje medijske svobode, pristala na nič kaj zavidljivem 37. mestu, in tako z lanskega 30. mesta nazadovala kar za sedem mest na lestvici svobode medijev, v obrazložitvi navaja vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Kot pojasnjuje, gre za lestvico, ki je nastala na podlagi poročanja o kršitvah medijske svobode po celem svetu in s tem tudi v Sloveniji. Po mnenju SDS gre za zaskrbljujoč podatek, zaradi česar bi se morali s padcem indeksa medijske svobode v Sloveniji več ukvarjati.

 

V obrazložitvi Tanko kot primer velikih pritiskov na novinarje s strani odgovornih v medijskih družbah, ki so v 100-odstotni lasti države, ali pa ima država v njih prevladujoč vpliv preko politično-kapitalskih povezav, izpostavlja tudi Slovensko tiskovno agencijo (STA). Po oceni poslanske skupine SDS je razrešitev Boruta Meška z mesta odgovornega urednika STA "eklatanten primer vpliva in vplivanja vlade in vladajoče politike na medije".

 

Poslanska skupina SDS komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti predlaga, da po opravljeni razpravi sprejme pet sklepov, s katerimi med drugim izraža resno zaskrbljenost nad podatkom o padcu indeksa medijske svobode v Sloveniji in obsoja vsakršno psihično nasilje, trpinčenje in nadlegovanje na delovnem mestu. Poleg tega v SDS predlagajo sklepa, da se je komisija seznanila s peticijo nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška v zvezi s psihičnim nasiljem, trpinčenjem in nadlegovanjem na delovnem mestu ter da komisija obsoja to nedopustno ravnanje.

 

Odboru za kulturo, šolstvo, šport in mladino pa med drugim predlagajo sprejem sklepa, s katerim bi odbor ministrstvu za kulturo predlagal, da podrobno preuči razloge za padec Slovenije na indeksu svobode tiska za leto 2009 in da v Sloveniji čim prej ustvari takšno okolje, da bo Slovenija v prihodnje na tej lestvici napredovala oziroma izboljšala nezavidljiv položaj ter dosegala višja mesta in da o tem pisno obvesti odbor. Poleg tega naj bi odbor pozval vlado kot predstavnika lastnika STA, da zagotovi takšne pogoje delovanja nacionalne tiskovne agencije, da ne bo več pritiskov na novinarje in urednike.

 

Predlagajo še, da komisija in odbor obvestita komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope oz. odbor ministrov pri Svetu Evrope in Parlamentarno skupščino Sveta Evrope o problematiki v zvezi z nazadovanjem Slovenije na mednarodnem indeksu svobode tiska v letu 2009 in zadnjih pritiskih na novinarje, vključno z razrešitvijo odgovornega urednika STA.