Omejevanje pri odločanju ljudstva?

10. aprila je dan, ko bo po državi in svetu referendum, v Trebnjem, Mirni in Moravčah pa lokalne volitve. Referendumska kampanja se bo začela 11. marca, končala pa 8. aprila. Maja bodo volitve svetnika v Izoli.

Objavljeno
03. marec 2011 15.06
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Izvedba lanskega referenduma o RTV je stala 3,98 milijona evrov, je na seji državne volilne komisije (DVK) povedal glavni tajnik Marko Golobič. Komisija je razpravljala, kako izvesti priprave na referendum o malem delu, ki bo 10. aprila, določila 34 konzulatov po svetu, kjer bo mogoče glasovati, in višine plačil za opravljeno delo, ki bodo enake kot na referendumu o RTV Slovenija.

Člani komisije so se seznanili, da bodo aprila hkrati z referendumom potekale volitve županov in občinskih svetnikov v Trebnjem in Mirni, v Moravčah pa volitve občinskih svetnikov. Ali bi bilo modro združiti izvedbo vseh referendumov na en dan v letu, so večji del dneva razpravljali tudi poslanci v parlamentu, praktičnih posledic pa najverjetneje ne bo. Opozicijski poslanci referendumskega dneva niso predlagali prvič, možnost, da bi vse referendume vsako leto izvedli maja, pa so v vladni koaliciji zavrnili. Med drugim z argumentom, da sedanja ureditev zaradi visoke cene referendumov sili pobudnike k samoomejevanju in zmanjšuje nevarnost, da bi se pred ljudstvom znašli vsi zakoni, ki jih v parlamentu poskušajo uzakoniti.

Referendum in volitve hkrati, a ne povsem

Roki za volilna opravila pred referendumom in občinskimi volitvami se aprila ne bodo povsem ujeli, kažejo rokovniki, ki jih je potrdila državna volilna komisija. Posebne račune za volilne kampanje bodo morali občinski kandidati odpreti najpozneje do 10. marca. Za referendumsko kampanjo bo časa za odprtje računov več: zadnji datum je 16. marec.

Referendumska in lokalna glasovanja bodo potekala na istih predčasnih in rednih voliščih, razlika med referendumom in volitvami pa bo ta, da na referendumu odločajo tudi volivci v tujini in bo rezultat zato mogoče dokončno ugotoviti šele teden po volitvah, ko bodo prištete še glasovnice po pošti iz tujine.

Pri volitvah županov v Mirni in Trebnjem je mogoč drugi krog. Drugače se lahko zaplete v Moravčah, kjer se je občinska volilna komisija odločila za razpis nadomestnih volitev, da bi občani izvolili le polovico svetnikov, ki so odstopili, upravno sodišče pa je odločilo, da morajo v občini znova voliti vse svetnike. Pravilnost odločitve še presoja ustavno sodišče. Nadomestne volitve zaradi odstopa občinskega svetnika bodo še v Izoli, kjer bodo volivci odšli na volišča šele maja, ker nadomestnih volitev posameznih svetnikov ni mogoče izvesti tako hitro kot predčasne volitve vseh.

Vlada bo sodelovala 
v kampanji

Vlada se je odločila, da bo sodelovala v referendumski kampanji ob referendumu o malem delu. Organizator kampanje bo urad vlade za komuniciranje. Za kampanjo, s katero želi povečati udeležbo na referendumu in »argumentirano nagovarjati volilce«, naj zakon o malem delu podprejo, bo vlada odprla tudi posebno proračunsko postavko, urad pa bo imel na voljo 100.000 evrov. Kampanja se bo začela 11. marca, končati pa se mora 8. aprila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Referendum bo potekal v nedeljo 10. aprila.

Državni volilni komisiji se lahko - kot organizatorji referendumske kampanje - do 16. marca prijavijo vsi, ki nameravajo pred referendumom nagovarjati volivce. Hkrati morajo odpreti posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali denar za financiranje kampanje. Referendum so zahtevale študentske in dijaške organizacije ter sindikati.

SD dolguje pošti 68.000 evrov


Ker različni mediji navajajo različne številke, koliko socialni demokrati še dolgujejo Pošti Slovenije za stroške lanskih lokalnih kampanj, smo povprašali za točen podatek. Iz pošte so odgovorili, da je dolg poslovna skrivnost, iz SD pa, da za kampanje občinskih svetnikov dolgujejo še 32.000 evrov, za kampanje županov pa 36.000 evrov.

V Ljubljani vrh ECEEEO

Izvršni odbor združenja evropskih volilnih organov (ECEEEO - Association of Eurepean Election Oficials) so bo danes sestal v Ljubljani. Odbor bo razpravljal o pripravah na junijsko slovesno letno konferenco v Budimpešti: pred 20 leti je to združenje v Budimpešti nastalo kot povezava volilnih organov srednje in vzhodne Evrope, ki omogoča pretok teoretičnih in praktičnih znanj o izvedbi volilnih postopkov, financiranj kampanj, vloge medijev v času volitev.