Omerzel: Vlada bo glasovala proti plinskem terminalu

Seznam projektov, na katerem je tudi plinski terminal v Žavljah, bo kljub temu potrjen. Vlada napovedala boj.

Objavljeno
22. julij 2013 14.37
lvu/TRZASKI ZALIV
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, STA
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, STA
Slovenska vlada bo kljub napovedi v minulem tednu v sredo glasovala proti seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, med katerimi je tudi plinski terminal v Žavljah, je po sestanku na vladi povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Slovenija je proti terminalu v Žavljah in bo zato kljub sedmim dobrim projektom, ki so še na tej listi, glasovala proti, je dodal minister. Sprva je bilo načrtovano, da se bo Slovenija pri glasovanju vzdržala, ob tem pa podala politično izjavo o nasprotovanju omenjenemu terminalu.

Kot je še pojasnil Omerzel, se je vlada posvetovala tudi s pravniki. »S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo,« je dejal.

Po Omerzelovih besedah je bila odločitev vlade težka zaradi dobrih projektov, ki so še na tej listi in veliko pomenijo za Slovenijo. Slovenska vlada bo pojasnila glas.

Seznam bo vseeno potrjen

Ostalih sedem projektov bo sicer vseeno uvrščenih na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU in bodo šli naprej v postopek. Glede na to, da bo Slovenija verjetno edina država, ki bo glasovala proti celotnemu seznamu, bo ta namreč očitno potrjen, pravi Omerzel.

Spomnil je, da se na ministrstvu že kar nekaj časa borijo proti umestitvi terminala v Žavljah na seznam in se bodo še naprej »borili, da ta projekt ne uspe«. Za zdaj sicer še ne vedo, ali je prava pot tožba. Napoveduje pa, da bodo, če bo to treba, uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da ta projekt preprečijo.

Takšno odločitev vlade je sicer že pred sestankom nakazal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Pojasnil je, da intenzivna komunikacija glede tega poteka poteka že od minulega tedna in ocenil, da gredo pogovori v pravo smer.

Po današnjem sestanku je bil tako zadovoljen. »Smo proti Žavljam in to želimo na vse možne načine pokazati,« je dejal. Po njegovih besedah so pravniki napovedali, da se s tem, ko vlada glasuje proti, v primeru pravnega spora možnosti »za zmago« nekoliko povečajo.

Dodatno usklajevanje

Priznal je, da bo glasovanje Slovenije bolj znak politične volje. A glede na poznavanje Evropske komisije Židan ocenjuje, da se v primeru tako ostrega nastopa neke države »vpraša, kaj se dogaja.« Ponavadi se, kot pravi, pripravi še rezervni termin za dodatno usklajevanje, kar pa da je tudi cilj vlade.

Predsednik SD Igor Lukšič je po kolegiju predsednikov koalicijskih strank pri premierki Alenki Bratušek spomnil, da gre za stališče, ki je bilo sprejeto tudi v DZ leta 2009 in je vlada temu stališču zavezana.

Še preden je bila znana odločitev vlade, je Lukšič izpostavil, da je »Italija rinila z Žavljami naprej, kljub temu da se je tudi stališče okoliških prebivalcev in dežele (Furlanije Julijske krajine) radikalno spremenilo in tega ne podpirajo.«

Zato je po njegovem mnenju zanimivo, kako je zadeva sploh šla naprej in prišla do te faze. Po Lukšičevih besedah je škoda, da Slovenija v prejšnjih dveh letih ni naredila več na tem, da bi z italijanskimi oblastmi dosegla, da tega ne bi bilo na dnevnem redu.

»Sedaj smo talci položaja, ko se je treba zelo ostro postaviti proti Žavljam, hkrati pa biti konsistenten pri obrambi naših projektov,« je ocenil prvak SD.

Načrtovano »neodločno« ravnanje vlade je v zadnjih dneh sprožili vrsto negativnih odzivov. Vlado je k negativni opredelitvi do postavitve plinskih terminalov pozvala opozicija, predsednik DZ Janko Veber, pravnik Marko Pavliha, evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš in župani obalnih občin.