Omet poškodoval učenko, pouk odpadel

V osnovni šoli v Goričah je včeraj med poukom s stropa odpadlo okoli štiri kvadratne metre ometa, ki je lažje poškodoval 10-letno učenko in 29-letnega učitelja. Pouk je zato danes odpadel.

Objavljeno
23. oktober 2009 15.13
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Kranj - Gradbena inšpektorica, ki se je v četrtek udeležila ogleda, je z odredbo prepovedala uporabo dveh učilnic in ostalih prostorov v 1. nadstropju šole. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjajo okoliščine dogodka.

Po besedah vodje šole danes nadaljujejo pregled učilnic in nastalih poškodb. "Upamo, da bo obnova stekla čim prej in da bodo učilnice morda celo popravljene do konca jesenskih počitnic, ki se začnejo v ponedeljek," je dejala vodja šole Jana Dubravica. Od petih učilnic je poškodovana ena, zaradi varnosti otrok pa so za danes pouk odpovedali. V eni od varnih učilnic so organizirali le dežurno varstvo za otroke, ki bi sicer ostali brez varstva, je še povedala vodja šole.

Iz Mestne občine Kranj so danes sporočili, da je na podružnični osnovni šoli v Goričah v četrtek popoldne odpadlo 7,5 kvadratnega metra ometa v eni od učilnic, kjer so bili otroci v popoldanskem varstvu. "Sreča v nesreči je bila, da otroci niso utrpeli večjih poškodb, enemu otroku so praske nemudoma zdravniško oskrbeli," so sporočili iz občine.

Kranjski podžupan Stane Štraus je dopoldne pojasnil, da so si stanje na podružnični šoli v četrtek ogledali skupaj s policijo in vodstvom šole. Danes že potekajo ogledi strokovnjakov gradbene stroke, in sicer izvajalci, nadzorniki gradnje, strokovnjaki za materiale. Pregledujejo celotno šolo in na občini v kratkem pričakujejo poročilo o vzrokih za nenadno poškodbo stropa in kakšne ukrepe predvidevajo za sanacijo.

Pri nadaljnjih ukrepih je podžupan na prvem mestu poudaril zagotavljanje varnosti otrok, zato je bil izrečen ukrep prepovedi uporabe prvega nadstropja stavbe. Sledila bo sanacija prostorov, da se bo pouk lahko nemoteno odvijal. Pregledali bodo vse prostore, kjer so bili stropni ometi narejeni po enakem postopku. To je predvsem v prvem nadstropju zgradbe in na stopnišču. Najverjetneje bo potrebno zamenjati stropne omete, za kar bo občina poskrbela v najkrajšem možnem času.

Strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK so danes dopoldne med vzroki odpadanja ometa navedli deloma vibracije, predvsem pa neustrezno izvedbo veznega sloja med ometom in konstrukcijo. Kot so pojasnili na občini, je bila šola v celoti obnovljena leta 2004, obnova pa je stala preračunano 646.000 evrov. Izvajalec del je bilo gradbeno podjetje Gradbinec iz Kranja.

Po Štrausovih besedah bodo vztrajali, da stroškov v zvezi z ugotovljenimi napakami ne bo krila občina. Od ugotavljanja odgovornosti pa je odvisno, s kom se bodo pogovarjali o plačilu stroškov za odpravo napak. Tudi na občini pričakujejo, da bo sanacija šolskih prostorov izvedena prihodnji teden, ko so jesenske počitnice.