Manj nadzora skrajšalo kolone

Evropski komisar je začasno omilil izvajanje mejnega nadzora – sistematično zdaj preverjajo le državljane tretjih držav.

Objavljeno
09. april 2017 11.10
Stavka
Mo. B., STA, J. Z.
Mo. B., STA, J. Z.

Obrežje - Gruškovje do ene ure, Starod in Obrežje do ure in pol. To so bile čakalne dobe v nedeljo popoldne; po kaotičnem petku so mejile na »normalne«. Že v petek zvečer so policisti prvič začasno opustili pregledovanje vseh dokumentov. Miro Cerar napovedal »odločno« intervencijo.

Uredba o novem režimu na schengenski meji dopušča delno opustitev izvajanja sistematičnega pregledovanja osebnih dokumentov. A Slovenija možnosti - čeprav je v petek popoldne čakalna doba na Obrežju znašala štiri ure in pol - več ur ni izkoristila. »Na Obrežju so do zdaj delno opustitev pregledovanja vseh dokumentov policisti uporabili trikrat. Prvič v petek zvečer, vsakič pa za več ur, da so se razmere umirile,« je za Delo dejala tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik. Kljub začasnim opustitvam sistematičnega nadzora zastoji še vedno nastajajo. Po delni normalizaciji razmer se je včeraj oglasil Miro Cerar, ki je v soboto govoril s hrvaškim premierom: »Ugotovila sva, da je to stanje nesprejemljivo, zato bosta Slovenija in Hrvaška predloge naslovili na evropsko komisijo, da se ta režim čim prej spremeni. Slovenija je takšne predloge že predstavila med priprave uredbe, takrat jih večina držav ni podprla. To bomo odločno ponovili. Seveda je treba zagotoviti varnost znotraj schengenskega območja, a hkrati ne smemo povzročati toliko slabe volje med ljudmi in škode gospodarstvu.«

Slovenija in Hrvaška bosta evropski komisiji predlagali ustrezne spremembe nadzora na zunanjih schengenskih mejah. »Izvajanje evropske uredbe na meji med Hrvaško in Slovenijo je v zadnjih dneh pripeljalo do povsem nevzdržnih razmer. Zato sem se včeraj zvečer o tem pogovarjal tudi s premierjem Hrvaške (Andrejem) Plenkovićem. Ugotovila sva, da je to stanje nesprejemljivo, zato bosta Slovenija in Hrvaška naslovili predloge na evropsko komisijo, da se ta režim čim prej ustrezno spremeni,« je v video izjavi prek twitterja sporočil Cerar.

Po premierjevih besedah je Slovenija takšne predloge podala že v času priprave uredbe, vendar jih takrat ni podprlo dovolj držav. »Zdaj bomo to odločno ponovili, kajti ta režim na meji je treba narediti bolj življenjski. Seveda je treba zagotoviti varnost znotraj schengenskega območja, vendar hkrati ne smemo povzročati toliko slabe volje med ljudmi in škode gospodarstvu,« je poudaril. Kot je še dejal, Slovenija izvaja in bo izvajala uredbo.

V začetku tedna delovni sestanek

Slovenija bo celovito informacijo o stanju in predloge predstavila tudi na delovnem sestanku o izvajanju sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah, ki ga je za začetek tedna sklical evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos, so pred tem sporočili tudi iz notranjega ministrstva.

Prav tako bo izpostavila dejstvo, da je za učinkovito izvajanje ukrepov nujna ustrezna pripravljenost vseh držav, ki sodelujejo pri izvajanju uredbe, poudarjajo na ministrstvu, ki bo tudi v naslednjih dneh v stikih s predstavniki evropske komisije, pristojnim komisarjem, kakor tudi s predstavniki Hrvaške na operativni in politični ravni.

Kot navajajo, so bili na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji in z namenom zagotavljanja čim bolj nemotenega prehoda ter upoštevanja nujnosti zagotavljanja varnosti EU v skladu z uredbo sprejeti ukrepi, s katerimi bodo poskušali zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih.

»To pomeni, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ukrepi se bodo izvajali do normalizacije razmer,« navajajo na ministrstvu.

Začasno opustili sistematični nadzor vseh

Potem ko od sobote na meji s Hrvaško velja milejši režim nadzora potnikov, danes na meji med Slovenijo in Hrvaško ni tako dolgih zastojev, kot so bili v petek in soboto. Hrvaška policija je v soboto začela izvajati ciljno usmerjena preverjanja potnikov namesto v petek uveljavljenega sistematičnega nadzora vseh, ki prestopajo mejo, kar je pomenilo nadzor tudi državljanov EU.

Slovenska policija je podobno potezo kot hrvaška potegnila že prej. Kot je v soboto pojasnil inšpektor Policijske uprave Novo mesto Bojan Tomc, so zaradi izredno dolgih čakalnih dob za prestop meje slovenski policisti že v petek zvečer prenehali s preverjanjem vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno.

Na cestah danes nekoliko mirneje

Potem ko na meji s Hrvaško po novem velja milejši režim nadzora potnikov, čakalne dobe danes niso tako dolge, kot so bile v petek in soboto, a so se tekom dneva vseeno podaljšale na več mejnih prehodih. Okoli poldneva je bila najdaljša čakalna doba za avtobuse na Obrežju, kjer so morali ti za prestop meje čakati do dve uri.

S klikom na to povezavo najdete najbolj aktualne prometne informacije

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste so na mejnem prehodu Obrežje avtobusi za izstop iz Slovenije okoli poldneva čakali dve uri, osebna vozila pa eno uro.

Za vstop v državo pa so avtobusi in osebna vozila na Obrežju čakali eno uro. Prav toliko so vsa vozila čakala za izstop iz Slovenije na mejnem prehodu Starod. Čakalna doba za vstop v Slovenijo je na tem mejnem prehodu bila opoldne pol ure.

Prav tako ostajajo okoli polurne čakalne dobe na mejnih prehodih Gruškovje, Jelšane, Sečovlje in Dragonja.