Onkološki inštitut končno do opreme?

Minister za zdravje Andrej Bručan je po podpisu pogodbe o lizingu z avstrijsko banko danes zagotovil, da bo onkološki inštitut preseljen najkasneje do konca julija.

Objavljeno
02. april 2007 18.14
Minister za zdravje Andrej Bručan
Ljubljana - Minister za zdravje Andrej Bručan je s podjetjem Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) Leasing danes podpisal pogodbo o lizingu za splošno in pisarniško opremo, serijsko splošno in medicinsko opremo ter specialno medicinsko opremo za Onkološki inštitut (OI). S tem je zagotovljeno, da bodo na OI selitev speljali v predvidenih rokih, to je najkasneje do konca julija 2007, čeprav se dogovarjajo tudi za zgodnejši rok, je danes ob podpisu pogodbe dejal Bručan. Opremo bo dobavilo podjetje Gorenje GTI.

Pri gradnji novega OI se je zapletalo že od samega začetka, pred 10 leti, je dejal minister in poudaril, da se je že od začetka svojega mandata prizadeval, da bi čim prej zaključili vse postopke, potrebne za selitev v nove prostore. OI je imel po mnenju ministra od začetka določeno smolo, saj se je gradnja skozi vse faze zaustavljala. Poudaril je, da se na ministrstvu zavedajo problema, ki je zaradi tega nastal, zato pripravljajo vse potrebne ukrepe, da bo do selitve prišlo čim prej.

Odločitev revizijske komisije o tem zadnjem revizijskem zahtevku pomeni pravno-formalno potrditev, da je ministrstvo v postopku nabave še zadnje opreme za OI ravnalo pravilno in zakonito. Spet se je pokazalo, da se večkrat ponudniki neupravičeno pritožujejo, kar je bilo tudi v tem primeru, je dejal minister, ki je ob tem napovedal, da vlada pripravlja spremembo zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki bo omogočil hitrejše izvajanje javnih naročil v primeru neupravičenih pritožb.

Zahteva po ustanovitvi krizne skupine


Na ministrstvu so upoštevali tudi zahteve po ukrepih, ki so jih v zadnjem času na ministrstvo naslovile organizacije bolnikov. Po besedah ministra nekatere ukrepe že izvajajo, med drugim so že oblikovali komisijo, ki je opravila nadzor nad opravljeno gradnjo, vodstvo se je začelo pripravljati tudi na selitev, je povzel Bručan.

Organizacije onkoloških bolnikov so od ministrstva za zdravje zahtevale ustanovitev krizne skupine, ki bo takoj začela odpravljati napake na Onkološkem inštitutu, uredila novo stavbo in poskrbela za čim hitrejši nakup opreme. Onkološki bolniki so v odprtem pismu izrazili nasprotovanje selitvi v nove prostore, dokler tam ne bo popolnoma odpravljena legionela, kar so medtem na OI že uspešno odpravili.

Poleg tega so zahtevali analizo stroškov pri gradnji novega onkološkega inštituta ter seznanitev davkoplačevalcev z njo in da se bolniki oziroma organizacije, ki delujejo na tem področju, vključijo v nadzor dogajanja na inštitutu. Bolniki so v primeru, da njihovih zahtev ne bi upoštevali, napovedovali protest.