Onkološki inštitut ni dobil novega direktorja

Edini kandidat za generalnega direktorja Onkološkega Inštituta Ljubljana Peter Zdravje na 12. seji sveta OI ni dobil dovolj velike podpore.

Objavljeno
19. november 2008 18.35
Ana Žličar
Ju.A./STA
Ju.A./STA

Ljubljana - Edini kandidat za generalnega direktorja Onkološkega Inštituta Ljubljana (OI) Peter Zdravje na današnji 12. seji sveta OI ni dobil dovolj velike podpore. Na mestu v. d. direktorja tako ostaja Ana Žličar, razpis za mesto generalnega direktorja pa bodo ponovili in vanj dodali, da so pri kandidatih zaželene izkušnje v zdravstvu.

 

Svet OI na današnji seji ni izglasoval univerzitetnega diplomiranega ekonomista Petra Zdravja za generalnega direktorja OI, člani sveta so mu očitali predvsem, da nima izkušenj v zdravstvu in je le menedžer, kar pa se je po besedah članice sveta Berte Jereb v preteklosti pri vodenju te funkcije izkazalo za neuspešno.


V predstavitvi programa dela in razvoja OI je Peter Zdravje sicer izpostavil, da bo zastopal stališče, da je "OI funkcionalni vseobsegajoči onkološki center nacionalnega pomena", in da so "izrednega pomena" v OI tudi kadri. Zato je v svojem programu predvidel večja vlaganja v zviševanje ravni bodočih specializantov in preverjanje dosedanjih pristopov k izobraževanju kadrov za potrebe OI.


V nadaljevanju je v zvezi z investicijami dejal, da bo vztrajal pri čimprejšnji odpravi vseh napak pri novi zgradbi OI in podpisal prevzem ter, kot je predvidel v programu, poskrbel, da bo izbor za vse investicije OI pravilen po postopku in optimalen.

Po njegovem mnenju bi bilo treba za OI še zagotoviti dodatna sredstva. Kontrola stroškov na OI je sicer "izjemno močna", vendar bi bilo treba zaradi pogostih menjav vodstva OI vseeno preveriti, "ali kontrolne točke za stroške delujejo", je dodal.

V zvezi z očitki o tem, da menedžer brez izkušenj v zdravstvu ne more uspešno opravljati funkcije generalnega direktorja OI, je kandidat odgovoril, da se mu sicer zdi dobro, da ima kandidat izkušnje v zdravstvu, da pa ima lahko tudi izkušnje na drugih področjih. Pri tem je poudaril, da je drugačen od prejšnjega generalnega direktorja Aljoše Rojca.

Na seji je svet OI tako imenoval novo razpisno komisijo, ki bo pripravila besedilo razpisa za novega direktorja, pri čemer bodo dodali, da so pri kandidatih zaželene izkušnje v zdravstvu. Do imenovanja novega direktorja oz. eno leto po imenovanju na mestu vršilke dolžnosti generalnega direktorja ostaja Ana Žličar.