Onkološki inštitut še vedno čaka na opremo

Onkološki inštitut še vedno čaka na izid tretjega razpisnega paketa za opremo. Po javnem odpiranju ponudb 19. septembra lani izid razpisa namreč še do danes ni znan.

Objavljeno
08. januar 2007 07.15
Onkološki inštitut
Eden izmed najbolj odmevnih zapletov na področju zdravstva v lanskem letu, ki se je vrtel okoli nakupa operacijskih miz, se je razpletel še pred jesenjo. A onkološki inštitut – ta je najglasneje opozoril na resne težave, ki jih povzroča čakanje na mize, to pa je pri njih neposredno povezano tudi s selitvijo bolnikov iz nemogočih bivanjskih razmer v prostorih nekdanje avtstroogrske konjušnice v novogradnjo – še danes čaka na izid tretjega razpisnega paketa za opremo. Po javnem odpiranju ponudb 19. septembra lani izid razpisa namreč še do danes ni znan. Odgovor, ki smo ga po spraševanju o razlogih za znova neverjetno dolgotrajen postopek v petek dobili na ministrstvu za zdravje, pa je: "Vsak trenutek pričakujemo soglasje ministrstva za finance za najetje finančnega lizinga."

Pri tem paketnem razpisu kot ponudniki sodelujejo Sanolabor, Mollier, Gorenje, Lesnina in Ams Meding; ti uradno sicer še niso bili omenjeni kot ponudniki, saj je razpisna komisija pri ministrstvu za zdravje prejela "le" bančne lizinške ponudbe. Obsežne fascikle ponudb, ki obsegajo vsaj enega od sicer skupno treh razpisanih sklopov (za dobavo in montažo splošne in pisarniške opreme, serijske in splošne opreme ter splošne in specialne medicinske opreme), naj bi razpisna komisija proučila in odločila o izboru dobaviteljev v dobrih dveh tednih. Od takrat so minili že skoraj štirje meseci, pa se še vedno ni zgodilo nič, vsaj v praksi ne. To je potrdil tudi generalni direktor onkološkega inštituta Zvonimir Rudolf, rekoč, da je tudi sam na ministrstvu za zdravje v zadnjih dneh že spraševal po razlogih za zastoj v postopku, a odgovora še ni dobil.

Ministrstvo za zdravje namerava tokratni nakup opreme izpeljati s pomočjo sedemletnega lizinga. Če se bo ministrstvo za finance res odločilo in dalo soglasje za predlog »vsak trenutek«, potem se bodo priprave na onkološkem inštitutu na končno preselitev lahko kmalu začele. V minulem letu smo namreč ničkolikokrat slišali obljube, da bodo onkološki bolniki zagotovo že do konca leta bivali v človeku dostojnejših prostorih, kjer jim bo strokovno osebje laže zagotovilo ustrezno zdravstveno nego in oskrbo na bistveno višji kakovostni ravni.

Preberite v ponedeljkovem tiskanem Delu.