Operacije v Mariboru odpadajo

Potrebovali bi 48 anesteziologov, imajo pa 18 specialistov.

Objavljeno
15. november 2015 20.42
Stavka zdravnikov v UKC Maribor, 28.5.2015, Maribor
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana, Maribor – V UKC Maribor, kjer so zdravniki anesteziologi opozorili, da njihovo lastno delo ni več varno, ker jih je premalo in vsi niso dovolj usposobljeni, operacije odpadajo. Dilema je, ali bo ta bolnišnica sploh izvedla vse operacije po pogodbi z ZZZS. Kaj bo z bolniki?

»Izvajalci zdravstvenih storitev so dolžni izvajati strokovno doktrinarne storitve kakovostno in varno – odstopanje od omenjenega je predmet nadzora, zlasti ministrstva za zdravje in zdravniške zbornice ter internega strokovnega nadzora samega izvajalca,« je na vprašanje, kaj lahko stori v primeru, ko neka bolnišnica ne izvaja operacij varno, odgovoril plačnik, torej zdravstvena blagajna (ZZZS).

Operacije morda drugim bolnišnicam

Kako bodo ukrepali, če Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor zaradi kadrovske stiske in posledične ogroženosti življenj bolnikov ne bo mogel izvesti vseh operacij? »Če UKC Maribor ne bo uresničil pogodbeno dogovorjenega programa, bo ZZZS izvedel plačilo le za dejansko realiziran program, kar pomeni, da bo UKC Maribor v tem delu realiziral manjše prihodke od načrtovanih. Dogovor določa tudi pogoje in način za začasni ali trajni prevzem programa posamezne podvrste zdravstvene dejavnosti k drugemu izvajalcu ali prestrukturiranje programa med dejavnostmi pri istem izvajalcu skladno s potrebami prebivalstva,« so odgovorili iz službe za stike z javnostjo ZZZS.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je prejšnji teden že odredila izredni strokovni nadzor nad oddelkom za anestezijo UKC Maribor za leti 2014 in 2015 (do konca oktobra), ki ga bo izvedla zdravniška zbornica. Od direktorja Gregorja Pivca pričakuje ministrica do 19. novembra poročilo s podatki o organiziranosti oddelka, številu dežurnih mest in morebitnih soglasjih anesteziologov za delo pri drugem delodajalcu, prav tako pa, kako je ukrepal, ko je bil seznanjen z neustrezno kadrovsko zasedbo oddelka.

Direktor Pivec že v šesti mandat

Gregor Pivec, ki vodi UKC Maribor že 20 let in je bil junija že šestič imenovan za direktorja (sedanji mandat se mu bo iztekel ta mesec), se še ni oglasil v javnosti, da bi povedal, kako namerava rešiti problem. Iz službe za stike z javnostjo pa so sporočili, da »UKC že od leta 2012 opozarja zdravniško zbornico na kadrovski problem in pomanjkanje anestezistov, vendar ni dobil odobrenih specializacij v zaprošenem številu. Celotna severovzhodna regija je po številu zdravnikov na 1000 prebivalcev pod slovenskim povprečjem. Po odhodu dveh anestezistov v tujino in še dveh v druge ustanove ter dveh bolniških dopustih so se razmere na oddelku anestezije v UKC Maribor zaostrile in jih zdaj rešujemo. Tako smo sedanji ekipi priznali povečan obseg dela.«

UKC Maribor je po številu zdravnikov in operacij ter po proračunu druga največja bolnišnica v Sloveniji. Zaposlenih ima 491 zdravnikov, med njimi 309 specialistov in na šolanju 182 specializantov. Razpolaga s 167,181 milijona evrov javnega denarja na leto, 5,17 milijona evrov pa ustvari na trgu. Skupaj gre torej za 172,35 milijona evrov. Večji je samo osrednji slovenski medicinski center – Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Letos odšlo šest odstotkov specialistov

Iz UKC Maribor je letos odšlo že 19 zdravnikov specialistov (šest odstotkov), zaradi česar je več oddelkov kadrovsko podhranjenih. Velike težave imajo po naših podatkih tudi na pediatriji in v porodništvu. Največja kriza pa je v kirurgiji zaradi pomanjkanja anesteziologov. Zdaj je na oddelku samo 18 specialistov anestezije in 25 specializantov (napačno smo poročali, da 22), so nam sporočili z UKC Maribor. Anesteziologi so lani opravili 15.920 anestezij (to je manj kot predhodni dve leti) in še 502 analgosedaciji, ki so včasih še bolj zahtevne od splošne anestezije. Izračunali so, da bi za ta obseg dela in poučevanje mladih potrebovali 48 anesteziologov.