Novi ljubljanski nadškof je Stane Zore

Provincialni minister frančiškanskega reda v Sloveniji pater Stane Zore je postal novi ljubljanski nadškof.

Objavljeno
04. oktober 2014 12.30
S. P., Ti. Kr., Delo.si, STA, Dejan Karba /Delo
S. P., Ti. Kr., Delo.si, STA, Dejan Karba /Delo
Ljubljana - Papež Frančišek je za novega ljubljanskega nadškofa imenoval vodjo slovenskih frančiškanov Staneta Zoreta. S tem se je končalo več kot leto dni dolgo obdobje, ko je bila po odstopu Antona Stresa ljubljanska nadškofija brez nadškofa.

Pater Stane Zore je provincial Slovenske frančiškanske province sv. Križa od aprila 2010 (drugi mandat) in predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji. V času, ko je nadškofija čakala za nadškofa, so ga omenjali kot enega od možnih kandidatov za vodenje nadškofije.

Novico o papeževem imenovanju Zoreta za nadškofa na današnji praznik sv. Frančiška je Sloveniji sporočil apostolski nuncij Juliusz Janusz. Sveti sedež je to informacijo okoli 12. ure objavil tudi na svoji spletni strani, je povedal generalni tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Tadej Strehovec.

Rode meni, da so pričakovanja vernikov velika

Novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu in metropolitu Zoretu je čestital tudi kardinal Franc Rode. Obljubil mu je »duhovno bližino in molitven spomin pri Gospodovem oltarju«. Kot meni Rode, so pričakovanja vernikov in slovenske javnosti zelo velika, zato bo Zoretovo pastirsko poslanstvo toliko težje, a bo Zore kos tej nalogi.

V izjavi ob imenovanju novega ljubljanskega nadškofa je Rode za STA zapisal, da škofje, duhovniki, redovniki in verniki novega nadškofa z veseljem sprejemajo in so hvaležni svetemu očetu za to izbiro.

»Več kot leto dni čakanja na novega nadškofa v Ljubljani, nakopičena nerešena vprašanja, velika pričakovanja vernikov in slovenske javnosti postavljajo novega pastirja pred izjemno težke naloge. Prepričan sem, da bo Stane Zore, ki ga že dolgo poznam in cenim, kos tej zahtevni nalogi,« navaja Rode.

Glavan pričakuje tesnejše sodelovanje

Novoimenovanemu nadškofu je zjutraj že čestital predsednik SŠK in dosedanji apostolski administrator Andrej Glavan. V pismu, ki ga je poslal iz Rima, kjer se udeležuje sinode o družini, je izrazil svoje veselje, da bo ljubljanska nadškofija in cerkvena pokrajina dobila novega pastirja, pri tem mu bodo koristile bogate izkušnje, ki si jih je pridobil kot provincial in predsednik omenjene konference.

»Prepričan sem, da si boste s številnimi duhovniki, redovniki, redovnicami in laiki znali medsebojno prisluhniti in da boste z veseljem in modrostjo usmerjali skupne napore za življenje po Jezusovem evangeliju,« je Glavan zapisal v pismu Zoretu.

Vso ljubljansko nadškofijo in metropolijo Glavan vabi, da novega nadškofa podprejo z vztrajno molitvijo. Glavan je v imenu vseh članov SŠK Zoretu tudi čestital in izrazil pričakovanje, da bodo v prihodnje tesneje sodelovali.

Štuhec: Izbira frančiškana na nek način pričakovana

Teolog Ivan Štuhec je s papeževo izbiro ljubljanskega nadškofa zadovoljen. Sam je tudi pričakoval, da bo novi ljubljanski ali mariborski nadškof postal kdo izmed frančiškanov: »Frančiškani so ubožni red in če je Vatikan hotel postaviti kakšno znamenje v Cerkev na Slovenskem, potem je bilo pričakovati, da bo za nadškofa imenoval frančiškana.«

Frančiškana Staneta Zoreta, ki je danes postal novi ljubljanski nadškof, moralni teolog in profesor na teološki fakulteti Štuhec, kot pravi, posebej dobro ne pozna, se mu pa zdi dobro, da je bil izmed kandidatov (tudi frančiškanskih), katerih imena so krožila v javnosti, izbran nekdo, »ki ni veljal ravno za velikega favorita«.

To po Štuhecovih besedah tudi pomeni, da je bil Zore imenovan »brez kakšnih ozadij sivih stricev«. Kot namreč pojasnjuje, se je v postopku iskanja novega ljubljanskega nadškofa pojavljalo precej lobiranj za eno ali drugo osebo.

Molitveno podporo novemu nadškofu obljubil tudi Stres

Novemu ljubljanskemu nadškofu in metropolitu Zoretu je ob današnjem imenovanju čestital tudi njegov predhodnik Anton Stres, ki se je tej funkciji odpovedal konec julija lani. »Pri vseh njegovih prizadevanjih ga bo spremljala moja molitvena podpora,« je v voščilu napovedal Stres, ki sedaj biva in deluje v skupnosti lazaristov v Šentjakobu ob Savi.

»Novega ljubljanskega nadškofa metropolita Staneta Zoreta iskreno pozdravljam, mu toplo čestitam in mu iz vsega srca voščim obilnega Božjega blagoslova pri njegovem odgovornem poslanstvu,« je v izjavi, ki so jo poslali s Slovenske škofovske konference, zapisal upokojeni ljubljanski nadškof Stres.

Benedik: Zore je dobrohoten in široko razgledan človek

Teolog in zgodovinar Metod Benedik novega ljubljanskega nadškofa Zoreta ocenjuje kot že dokaj znano osebo, ki se je s svojim delovanjem že krepko zapisala v versko življenje na Slovenskem, piše STA. »Gre za prijaznega, dobrohotnega, uvidevnega in široko razgledanega človeka,« pravi. Vse to so po njegovem tudi lastnosti, ki so pomembne za nadškofa.

Benedik, sicer član reda kapucinov, Zoreta vidi kot človeka, ki je marsikaj naredil tako za frančiškane, kot tudi širše za redovništvo na Slovenskem. »S svojo dosedanjo dejavnostjo, najprej kot provincial frančiškanov v Sloveniji, nato pa preko romarskih svetišč, kjer je deloval, še posebej na Brezjah, se je že krepko zapisal v versko življenje na Slovenskem,« pravi Benedik.

Po mnenju slednjega pri imenovanju frančiškana na mesto nadškofa ljubljanske nadškofije ne gre za to, da je papežu Frančišku blizu ustanovitelj frančiškanov Frančišek Asiški, ampak za to, da »so iskali najprimernejšo osebo glede na razmere, kakršne so«. »Vemo, da so razmere precej razburkane, zato ni bilo lahko najti nekoga, ki naj bi se čim bolj znašel ter lepo in umirjeno vodil Cerkev na Slovenskem naprej,« pravi. Ob tem Benedik izraža prepričanje, da je imel Frančišek pred očmi v mislih ravno to.

Prva naloga novega ljubljanskega nadškofa bi po prepričanju Benedika morala biti, da bo povezoval vse v Cerkvi na Slovenskem v smislu, da se bo »nadškofija začutila kot enotna in med seboj dobro povezana Cerkev, ker lahko edino taka ustrezno med seboj opravlja svoje poslanstvo«.

Nadškof prejme palico, znamenje škofovske službe

Strehovec je na novinarski konferenci še dejal, da je imenovanje patra Staneta Zoreta za novega nadškofa lepo presenečenje tako zanj kot tudi za vso našo slovensko Cerkev, zato je že danes napovedal, da bo imel Zore prihodnji petek novinarsko konferenco, na kateri bo na voljo za vsa vprašanja medijev. Datum njegovega posvečenja še ni določen, v ljubljanski nadškofiji pa bodo v kratkem oblikovali odbor za pripravo posvečenja.

Imenovanju novega nadškofa namreč sledi umestitev, ki običajno poteka v stolnici nadškofije. Po prebrani papeževi buli o imenovanju novega nadškofa umesti apostolski nuncij. Nadškof prejme palico, znamenje škofovske službe, sede na škofovski sedež, nato pa vodi evharistično bogoslužje, pri katerem sodelujejo škofje, duhovniki in verniki iz domovine in tujine. Običajno so navzoči tudi predstavniki civilne oblasti, diplomatskega zbora in javnega ter kulturnega življenja.

Tri mesece po prevzemu škofije je metropolit dolžan papeža prositi tudi za palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in je znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Gre za ovratnico iz bele volne, pretkano s črnimi križi.

Anton Stres odšel julija lani

Ljubljanska nadškofija je bila brez nadškofa od konca julija lani, ko je papež Frančišek sprejel odpoved službi takratnega nadškofa Antona Stresa in takratnega mariborskega nadškofa Marjana Turnška. V vmesnem obdobju je ljubljansko nadškofijo vodil apostolski administrator in novomeški škof Andrej Glavan.

Prejšnji ljubljanski nadškof Anton Stres je z vrha nadškofije odšel julija lani, istočasno z odhodom Marjana Turnška z mesta nadškofa mariborske nadškofije, in sicer potem, ko je papež Frančišek sprejel njuni odpovedi službi. K odpovedi ju je pozval sam papež, poziv pa naj bi bil povezan z njuno vlogo pri tveganih poslovnih odločitvah, ki so pripeljale do finančnega zloma mariborske nadškofije.

Ljubljanska nadškofija je tako na novega nadškofa, ki je hkrati tudi metropolit, čakala dobrih 14 mesecev, kar po mnenju poznavalcev ni nenavadno, še posebej ne v razmerah, v katerih se je znašla mariborska nadškofija, z njo pa celotna Cerkev v Sloveniji. Da je papež Janez Pavel II. namesto Franca Rodeta leta 2004 imenoval novega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana je denimo minilo osem mesecev. Je pa na drugi strani minil zgolj mesec dni, ko je papež Benedikt XVI. po odstopu mariborskega nadškofa Franca Krambergerja za njegovega naslednika imenoval Turnška.

Cerar ob Zoretovem imenovanju upa na uspešno sodelovanje s tvornim dialogom

Novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu je za imenovanje čestital tudi predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem je izrazil upanje, da bodo »s tvornim dialogom uspešno sodelovali, in v času, ki je prežet z raznoraznimi izzivi, skupaj iskali rešitve v dobrobit vseh nas«.

Cerar je Zoretu zaželel še veliko uspehov pri njegovem novem odgovornem poslanstvu.

Novemu ljubljanskemu nadškofu čestital tudi predsednik države

Zoretu je v telefonskem pogovoru za imenovanje čestital tudi predsednik republike Borut Pahor. Drugih podrobnosti pogovora iz urada predsednika republike niso sporočili.