Opozicija enotno zavrnila Pahorjevo ponudbo

V SDS, SLS in SNS so zavrnili ponudbo premiera Boruta Pahorja, ki je izrazil pripravljenost za umik predloga za razpis posvetovalnega referenduma, če se opozicija odreče zahtevi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Objavljeno
11. november 2009 16.56
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - V SDS, SLS in SNS so zavrnili torkovo ponudbo premiera Boruta Pahorja, ki je ob robu obiska v Libiji izjavil, da je koalicijske partnerje pripravljen nagovoriti k umiku v ponedeljek vloženega predloga za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, če opozicija ne bo zahtevala naknadnega zakonodajnega referenduma.

V SDS so sporočili, da je Pahorjeva ponudba "še ena v seriji nerazumnih odločitev v povezavi z arbitražnim sporazumom".

 

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, se želi Pahor "najprej izogniti odgovornosti in arbitražni sporazum pošilja na posvetovalni referendum (pri čemer je vprašanje zavajajoče in nejasno), potem pa posreduje opoziciji pred očmi slovenske in evropske javnosti 'mešetarsko' ponudbo, kot da bi eni ali drugi bili lastniki tistega, o čemer naj bi trgovali".


"Govorimo o meji, o slovenskih nacionalnih interesih. S temi ne more trgovati nihče: ne vlada, pa tudi ne opozicija," so navedli. Poudarili so tudi, da arbitražni sporazum namesto poti do rešitve ustvarja nove probleme in nove delitve.

 

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav meni, da je Pahor s svojo torkovo izjavo "priznal, da ga mnenje ljudi o sporazumu v bistvu niti najmanj ne zanima", vprašanje najbolj vitalnega nacionalnega interesa pa je spravil "na raven barantanja na tržnici".

Še ostrejši je bil predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je izjave Pahorja označil kot "popolnoma neresne in nezrele". Premier po njegovem "česa takega ne bi smel niti pomisliti, kaj šele izreči". "Gre za otroški odnos do zelo žgoče tematike in mislim, da je ta način nedopusten za premiera," je nadaljeval Jelinčič. Pahor je po njegovem že s podpisom arbitražnega sporazuma dokazal, da mu je malo mar za Slovenijo, s torkovo izjavo pa "je zbanaliziral še tisto malo resnega, kar je bilo na začetku".

 

Umik referenduma odvisen od opozicije

 

Pahor je v torek dejal, da je v primeru, da opozicija ne bo zahtevala naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, pripravljen nagovoriti koalicijske partnerje k umiku v ponedeljek vloženega predloga za razpis posvetovalnega referenduma. Dodal je tudi, da je za to pripravljen prevzeti vso odgovornost.


Poslanci štirih koalicijskih strank so v torek predstavili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki so ga v DZ vložili v ponedeljek zvečer.

 

Na Hrvaškem očitno brez referenduma

 

Predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić je v Zagrebu dejal, da bodo poslanci o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o načinu reševanja spora o meji s Slovenijo razpravljali konec tega ali v začetku prihodnjega meseca. Za ratifikacijo sporazuma bo vlada potrebovala dvotretjinsko večino, kar pomeni najmanj 102 poslanca oziroma tudi glasove socialdemokratov, ki pa imajo glede omenjenega sporazuma še vedno pomisleke.

 

Hrvaška vlada sicer meni, da razpis referenduma o arbitražnem sporazumu s Slovenijo ni potreben, čeprav so nekateri neodvisni predsedniški kandidati in nevladne organizacije že začeli zbirati pol milijona podpisov volivcev, kolikor jih je potrebnih za razpis referenduma.