Opozicija izrazila naklonjenost predlogu o zamenjavi Kresalove

Odbor DZ za notranjo politiko je danes ob obstrukciji strank koalicije in nepovezanih poslancev razpravljal o postopkih policije in inšpektorata za notranje zadeve ob menjavi vodstva Hypo Alpe Adria Bank. Člani iz opozicijskih vrst so izrazili naklonjenost predlogu, naj premier Borut Pahor predlaga zamenjavo ministrice Katarine Kresal.

Objavljeno
22. februar 2011 20.29
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Kot smo že poročali, je današnjo nujno sejo odbora zahtevala poslanska skupina SDS. Ocenjujejo namreč, da policija v tej zadevi ne opravlja svojega dela in da je menjava vodstva obeh slovenskih ustanov iz skupine Hypo Alpe Adria Bank International ob prisotnosti avstrijskih varnostnikov izraz nezaupanja avstrijskih lastnikov do slovenskih varnostnih organov, piše STA.

V SDS menijo tudi, da je delo policije v teh postopkih ovirano, ker sta obe bančni ustanovi tesno povezani z LDS in drugimi strankami koalicije. Kot navaja STA so zato predlagali, naj odbor pozove predsednika vlade Boruta Pahorja, da državnemu zboru predlaga zamenjavo ministrice Katarine Kresal in s tem omogoči neodvisno policijsko preiskavo v primeru menjave vodstev Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasinga.

Obstrukcijo so na začetku seje napovedali vsi člani odbora iz vrst koalicije in nepovezanih poslancev, pri tem pa poudarjali, da gre za zlorabo pristojnosti odbora in za še en primer izvajanja političnega pritiska na delovanje policije in pregona ministrice Kresalove. Svojo prisotnost pa sta po poročanju STA opravičila tudi povabljena Kresalova in pravosodni minister Aleš Zalar.

Kot piše STA, je manjšina članov odbora iz vrst opozicije ob koncu seje soglasno izrazila naklonjenost predlogom poslanske skupine SDS, predsednik odbora Vinko Gorenak pa mora zdaj sklicati korespondenčno sejo, na kateri se bo glasovalo o predlogih sklepov. Če bo najmanj tretjina članov odbora nasprotovala korespondenčni seji, se bo o predlogih odločalo na prvi naslednji seji odbora.

Razprava je potekala v znamenju opozoril, da je primer sramota za slovensko državo in da sta obe bančni ustanovi iz avstrijske skupine tesno povezani s strankami vladne koalicije, zato so razsežnosti afere veliko širše, še piše STA.