Opozicija je nizala očitke, minister jih je zavračal

Minister za zdravje Andrej Bručan je očitke in trditve iz interpelacije znova zavrnil kot neresnične.

Objavljeno
12. december 2006 21.12
Ljubljana – »Interpelacijo smo v poslanskem klubu LDS vložili zaradi zaščite interesa slovenskih bolnikov in zaradi večmilijardne škode, ki nastaja, zaradi njegovega nezakonitega in neracionalnega delovanja in ravnanja,« je interpelacijo zoper ministra za zdravje Andreja Bručana na začetku 25. izredne seje državnega zbora utemeljila prvopodpisana pod njo Cveta Zalokar Oražem. »Vse očitke sem argumentirano zavrnil, sem pa razočaran nad navajanjem neresnic, demagoških trditev in očitkov o neizvršenih nalogah v dveh letih mojega mandata,« je na interpelacijo odgovoril minister Bručan.

Cveta Zalokar Oražem je v uvodni besedi pojasnila, da so interpelacijo vložili, ker minister v dveh letih ni pripravil nacionalnega načrta in strategije zdravstvenega varstva za obdobje 2005–2012 in ker ni pripravil ter uskladil cele vrste nujnih zakonskih predpisov, katerih nesprejetje pomeni veliko škodo za bolnike, ker ni izvajal zakonov na področju zavarovalništva in ker ni pripravil strategije za odpravo čakalnih dob in uvedel nacionalne čakalne liste. »Očitke v interpelaciji sem z dejstvi in argumenti zavrnil,« je svoj odgovor začel minister za zdravje Andrej Bručan. »Ti očitki predstavljajo zavajanje javnosti in so značilni za njihove avtorje, ki so imeli 12 let možnost urejati sistem zdravstvenega varstva, a so za seboj pustili le probleme,« je poudaril minister za zdravje. Podporo interpelaciji so napovedali v vseh opozicijskih strankah, da bodo glasovali proti, pa so zatrdili predstavniki SDS, NSi in SLS.

Opozicija bo podprla interpelacijo


»V poslanskem klubu LDS bomo podprli interpelacijo o delu odgovornosti ministra za zdravje, menimo namreč, da minister Bručan ni sposoben zagotoviti uresničevanja zdravstvenega varstva državljanov Slovenije, organizirati obsežnega in strokovno zahtevnega dela v zvezi s pripravo in uresničevanjem zakonov in načrta zdravstvenega varstva, mreže javne zdravstvene službe, potrebnih normativov in standardov ter različnih zakonov in pri tem uporabiti znanje kompetentnih institucij in posameznikov, ki jih v Sloveniji ni malo,« je svoj nastop prvi dan razprave o interpelaciji zoper Andreja Bručana v imenu poslanske skupine začel Ljubo Germič.

V nadaljevanju je povedal, da smo priča razgradnji zdravstvenega sistema, kjer dobički zasebnikov pomenijo več kot pa strokovno in etično zagotavljanje zdravstvenih pravic državljank in državljanov. Namesto pogovora je v ospredju avtoritativno vodenje. »Minister težave rešuje z divjo privatizacijo, s predlaganimi spremembami Zavoda za zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje pa si skuša vlada po že znanem scenariju podrediti blagajno zdravstvenega zavarovanja,« je poudaril Ljubo Germič.

Kot je poudaril poslanec SD Bojan Kontič, v SD ne nasprotujejo podeljevanju koncesij, vendarle zahtevajo, da temeljijo na javnem in ne zasebnem interesu, da je podeljevanje skladno s slovensko in evropsko zakonodajo, da je javno in da so v javnem razpisu natančno določena pravila igre.

»V državnem zboru smo že razpravljali o interpelaciji zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, nekaj dni pozneje smo odločali o razrešitvi ministra za delo Janeza Drobniča,« je svoj nastop v imenu poslanske skupine SNS začel Sašo Peče, »po naši presoji je to jasno sporočilo, da predsednik vlade dela slabo, da se ne zanima za posamezna področja – res je, da premier vlade ne nadzoruje in ne koordinira več v celoti.« Poslanska skupina bo interpelacijo podprla. V dolgi poslanski razpravi so sicer govorniki nanizali še številne očitke, minister Bručan je v nekaj nastopih nanje podrobno odgovarjal.

Koalicijske sile na strani ministra

Mojca Kucler Dolinar je v imenu poslanske skupine NSi ob napovedi, da interpelacije ne bodo podprli, izrazila pričakovanje, da bo ministrova odgovornost v prihodnosti večja. Kot je poudarila, so v NSi pričakovali, da bo Bručan pospešil pripravo sistemskih zakonov s področja zdravstva in omenila predvsem zakon o pacientovih pravicah, zakon o duševnem zdravju, zakon o koncesijah ter novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. » Da prav vso odgovornost za razmere v zdravstvu nosi le aktualni minister, potem je to vsekakor pretirana trditev,« je v imenu poslanske skupine SLS menil Mihael Prevc, »nasprotno, sedanja vlada je v preteklih dveh letih zagotavljala dodatna sredstva za odpravljanje očitnih nesorazmerij v preskrbljenosti med posameznimi občinami, območji in specialnostmi.« Ob napovedi, da poslanci SLS razrešitve ministra ne bodo podprli, je Prevc na interpelatorje naslovil očitek, da interpelacija vsebuje kopico pavšalnih in neresničnih očitkov, katerih namen je zgolj zavajanje javnosti.

V DeSUS razdeljeni


Vasja Klavora je v imenu DeSUS napovedal, da poslanska skupina v celoti interpelacije ne bo podprla, saj bi zamenjava ministra imela le politične posledice, ne bi pa izboljšala razmer v zdravstvu in povečala pravic zavarovancev. Na zdravstvenem področju je toliko pomanjkljivosti, ki tarejo tudi bogatejše države. Vseh težav, ki so se nakopičile v teh dveh letih, ne bo mogoče rešiti v enem mandatu, ampak jih bo potrebnih več.

Več o tem si preberite v sredinem tiskanem Delu.