Opozicija kritično nad koprskega župana Popoviča in upravo

Problematično prednostno kupovanje in prodajanje nekdanjih Kompasovih objektov v Valdoltri in nove ovadbe Borisa Popoviča.

Objavljeno
26. september 2012 17.58
bsu*Luka Koper
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Občina Koper je za danes ponovno napovedala javno dražbo za prodajo številnih svojih nepremičnin, s katero želi ponovno priti do vsaj nekaj milijonov evrov denarja za prazen proračun. Možnosti, da bi se ji to uresničilo, so minimalne. Na prvem mestu zaradi splošne nepremičninske in finančne krize, dodatno pa tudi zaradi odločnega nasprotovanja opozicije in občine v nastajanju Ankaran.

Med vsemi parcelami v tokratni prodaji je očitno najbolj izpostavljena namera, da občina proda dva poslovna objekta in zemljišče, znana kot »nekdanja Kompasova objekta na območju nekdanjega mejnega prehoda Lazaret«. Izklicna cena za (od vandalov) uničen gostinski objekt in za trgovski objekt ter zemljišča skupaj znaša 1,281 milijona evrov.

V primeru prodaje po izklicni ceni bi občina utrpela 2,12 milijona evrov škode

Predstavniki koprske opozicije: Viktor Markežič (Oljka), Olga Franca (SLS) in Franco Juri (Zares), so na včerajšnji tiskovni konferenci opozorili, da naj bi šlo za primer oškodovanja občinskega premoženja, saj bi v primeru prodaje po izklicni ceni, občinski proračun utrpel za 2,12 milijona evrov škode. Poročali smo že, da je avgusta 2008 občina Koper zahtevala uveljavitev predkupne pravice, ko je Kompas MTS te objekte želel prodati.

Neuradno naj bi Kompas MTS že imel kupca. Predstavniki opozicije iz dokumentacije, ki so jo dobili z vrhovnega sodišča, sklepajo, da so v občini namerno oškodovali javno premoženje in preprečili nakup objektov nekemu znanemu koprskemu poslovnežu. Ker občina ni uveljavila predkupne pravice, jo je Kompas MTS najprej pozval, da to stori, kasneje pa po dolgem pravdanju dosegel, da je občina Koper marca letos za objekta plačala približno 2,5 milijona evrov in še za kakih 800.000 evrov obresti ter 100.000 evrov sodnih stroškov.

Domnevne kršitve zakona o javnih financah

Olga Franca je opozorila, da občina vse do letos v svojih letnih načrtih ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem ni predvidela sredstev za odkup omenjene nepremičnine. S tem naj bi kršila zakon o javnih financah. Menila je, da bi razliko (izgubo oziroma nastalo škodo) morali plačati odgovorni uradniki in župan. Franco Juri pa je vprašal, ali se ni ves postopek začel namenoma zgolj zato, da bi nekdo na koncu odkupil nepremičnini po nižji ceni. Zaradi vsega tega so predstavniki opozizicije včeraj napovedali, da bodo primer (z obsežno dokumentacijo) prijavili komisiji za preprečavanje korupcije in državnemu tožilstvu.

Verjetnost, da bi kdo danes kupil omenjene nepremičnine po razmeroma nizki ceni, je res majhna. Znova so se namreč oglasili tudi predstavniki občine Ankaran v nastajanju, ki so ugotovili, da želi občina Koper prodati tudi za 5,1 milijona nepremičnin z ankaranskega območja. Zato so vse morebitne kupce in investitorje (kot že vsaj sedemkrat doslej) pozvali, naj pravočasno odstopijo od morebitnih nakupov na območju Ankarana.

Krajevna skupnost Ankaran že avgusta kazensko ovadil župana Popovića

Sicer bo krajevna skupnost Ankaran z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijala vse prodajne in javne dražbe za stvarno premoženje, ki je v lasti bodoče občine. Svet KS Ankaran je zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela ter oškodovanja javnih interesov 20. avgusta letos kazensko ovadila in predlagala pregon koprskega župana Borisa Popoviča.

Z mestne občine Koper so včeraj odgovorili, da svoje objekte na Lazaretu občina prodaja v skladu z letnim načrtom ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem občine. Izklicna cena je določena na podlagi cenitvenega poročila, ki ga je izdelal pooblaščeni cenilec, pri čemer je moral upoštevati dejstvo, da je Kompas MTS trgovski del oddal v najem za 99 let, kar pomeni, da morajo vsi novi lastniki to najemno razmerje spoštovati.

Gostinski del pa je manj vreden tudi zaradi vandalizma. Glede očitkov, da občina Koper še ni pristopila k delitveni bilanci z Ankaranom, pa so iz službe za odnose z javnostmi odgovorili: »Delitveno bilanco po zakonu vodita župana in občinska sveta.« (Pojasnilo: ankaranska občina še nima župana niti občinskega sveta.)Boris Šuligoj