Opozicija: Odločitev o stališčih Slovenije naj sprejme DZ

Odbor DZ za zadeve Evropske unije bo dopoldne obravnaval slovenska stališča glede hrvaških pristopnih pogajanj. SDS, SLS in SNS so prepričane, da bi končno odločitev glede stališč Slovenije moral sprejeti DZ.

Objavljeno
25. september 2009 09.04
Predsednik odbora DZ za zadeve Evropske unije Anton Kokalj
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Ljubljana - Odbor DZ za zadeve Evropske unije (OEU) bo dopoldne kot zadnji pristojni odbor obravnaval stališča Slovenije za odprtje šestih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU ter za začasno zaprtje petih poglavij, ki so jih v tem tednu že obravnavala druga delovna telesa DZ.

 

Obravnava slovenskih stališč bo v skladu z zakonom o sodelovanju med DZ in vlado glede evropskih zadev potekala za zaprtimi vrati.

 

Po mnenju opozicijskih SDS, SLS in SNS odločitev o slovenskih stališčih zgolj na ravni delovnih teles ni dovolj in bi moral končno odločitev glede stališč Slovenije sprejeti DZ. Ocenjujejo namreč, da je po zadnjem srečanju slovenskega premiera Boruta Pahorja in njegove hrvaške kolegice Jadranke Kosor prišlo do popolne spremembe stališč slovenske vlade in menijo, da bi moral ta stališča potrditi DZ na izredni seji.

 

Te poslanske skupine so zato v sredo predlagale sejo kolegija predsednika DZ, na kateri bi sprejeli sklep, da DZ slovenska stališča do stališč EU za nadaljevanje pristopnih pogajanj s Hrvaško obravnava na izredni seji. V četrtek pa so iste poslanske skupine na predsednika DZ naslovile zahtevo za sklic izredne seje DZ, ki so ji priložile podpise 37 poslancev. Izredno sejo v skladu s poslovnikom DZ skliče predsednik DZ na zahtevo najmanj četrtine poslancev ali predsednika republike najkasneje v 15 dneh po vložitvi zahteve.

 

Švedsko predsedstvo EU je nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z unijo sklicalo za 2. oktober, potem ko je Slovenija prejšnji teden umaknila zadržke za njihovo nadaljevanje. Hkrati je tudi sklicalo nadaljevanje pogajanj o meji med državama ob posredovanju EU in na podlagi drugega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

 

Pahor je v četrtek sporočil, da je vladi podal informacijo o arbitražnem sporazumu s Hrvaško o reševanju vprašanja meje. O njem se bo v ponedeljek pogovarjal s predsedniki parlamentarnih strank, prihodnji četrtek pa bo vlada "vložila pobudo za sklenitev sporazuma in šla pred odbor DZ za zunanje zadeve po podporo za podpis". S tem želi vlada pred nadaljevanjem pogajanj o meji dobiti mandat za pogajanja o arbitražnem sporazumu do njegovega podpisa.

 

Predlog sporazuma o arbitraži, ki bo določil način reševanja vprašanja meje, vsebuje drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna iz 15. junija in predvideva ustanovitev petčlanskega arbitražnega sodišča.