Opozicija vložila zahtevo za izredno sejo o oklepnikih

Poslanci LDS, SD in SNS so danes vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo razpravljali o domnevno spornem poslu z oklepniki.

Objavljeno
31. januar 2007 18.46
Minister Karl Erjavec
Ljubljana - Poslanci LDS, SD in SNS so danes vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo razpravljali o domnevno spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie. Kot sta na današnji novinarski konferenci pojasnila Anton Anderlič (LDS) in Aurelio Juri (SD), mora o smiselnosti in razsežnosti tega posla spregovoriti tudi državni zbor, saj sta prepričana, da je obrambni minister Karl Erjavec zavajal javnost, ko je govoril o poslu z oklepniki.

Anderlič, sicer predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, je spomnil, da so člani odbora leto in pol, ko se je pripravljal "posel stoletja", postavljali vprašanja, na katera niso dobili odgovorov.

Ko je odbor za obrambo septembra lani ugotovil, da bo nabava oklepnikov stala več, pa je minister "s povišanim tonom" ponovil, da bo nakup 135 oklepnikov stal 63 milijard tolarjev. A Erjavec je člane odbora zavajal, saj se je pozneje izkazalo, da bo 25 vozil neopremljenih. To pomeni, da bo treba v naslednjih letih še krepko seči v javno blagajno, ugotavlja Juri.

Podatki o nakupu oklepnikov so se zamegljevali, zato je nujno, da o smiselnosti in razsežnost tega posla spregovoril tudi DZ, ugotavlja Juri. Anderlič pa je poudaril, da minister Erjavec odboru ni želel predstaviti "tistega, kar je dolžan", ter da so člani odbora potrebovali leto dni, da so dobili vpogled v dokumentacijo. Kaj je Erjavec želel ščititi, se sprašuje Anderlič.

Zahtevo za sklic izredne seje je podpisalo 39 opozicijskih poslancev

Pod zahtevo za sklic izredne seje se je podpisalo 39 poslancev LDS, SD in SNS, državnemu zboru pa v sprejem predlagajo tri sklepe. Tako naj bi DZ opozoril vlado, da je minister Erjavec s tem, ko je onemogočal nadzor nad transparentno porabo javnih sredstev pri nakupu oklepnikov, ravnal nesprejemljivo. DZ naj bi tudi ugotovil, da je Erjavec nedvomno zavajal državni zbor in javnost, ko je zatrjeval, da bo slovenske davkoplačevalce 135 oklepnikov z vso konfiguracijo stalo 63 milijard tolarjev. Poslanke in poslanci naj bi tudi ugotovili, da je sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.

Na vprašanje o morebitni interpelaciji zoper ministra Erjavca, poslanca LDS in SD pojasnjujeta, da želijo najprej priti do podatkov o spornem nakupu. Po zaključku razprave v državnem zboru po Anderličevem mnenju ne bo več potrebe po interpelaciji, saj je minister Erjavec napovedal, da bo sam odstopil v primeru, če se ponudba finske Patrie ne bi izkazala za ustreznejšo.

Erjavec pričakoval zbiranje podpisov za izredno sejo

Minister za obrambo Karl Erjavec je med obiskom kranjskih podjetiji Sava in Iskratel tudi komentiral pobudo poslancev. Rekel je, da je pričakoval, da bo zbiranje podpisov poslancev za sklic seje uspešno. Hkrati pa je poudaril, da ne ve, zakaj je izredna seja potrebna, saj je bila pogodba sklenjena zakonito.

Erjavec je dejal, da je pojasnil že vse podrobnosti v zvezi s poslom. " Poslanca, ki sta dala pobudo za izredno sejo, pa ne želita razumeti, da zakon ni bil kršen," je poudaril minister in dodal, da so poslanci imeli pred tednom dni tudi možnost v pogleda v vso razpisno dokumentacijo in tudi v ponudbi obeh podjetij. Presodil je namreč, da obstajajo zakonske podlage, da poslancem omogoči vpogled v poslovno skrivnost, čeprav se Rotis in Patria s tem nista strinjala.

"Menil sem, da bosta poslanca potem razumela kako je bilo s poslom o oklepnikih in je kazalo, da sta razumela, potem pa se je v petek znova začela gonja zoper ministra za obrambo, da je pogodba nezakonita in škodljiva, " je dejal Erjavec, ki je dejal, da bo na seji dal primere, kako transparentno se je včasih vodila nabava opreme za obrambo. Ob tem je dodal: "Veselim se te seje, saj bom imel možnost pojasniti vse o tem, kar nekateri še vedno ne želijo razumet".


Za SDS izredna seja o oklepnikih nepotrebna

Poslanski skupini SDS se zdi sklic izredne seje državnega zbora o nabavi oklepnikov nepotreben, ki jo zahtevajo opozicijske LDS, SD in SNS, nepotrebna. Kot je na današnji novinarski konferenci napovedal poslanec SDS Robert Hrovat, bodo poslanci največje koalicijske stranke na seji konstruktivno sodelovali ter dokazali, da so kritike opozicije glede sklenitve pogodbe o nakupu oklepnikov povsem neutemeljene in zavajajoče.

Minister Erjavec je na seji odbora za obrambo jasno povedal, da bodo za 61,9 milijarde tolarjev oz. 258,5 milijonov evrov kupili 135 vozil z vso predvideno konfiguracijo, ki je bila opredeljena v razpisni dokumentaciji, pravi Hrovat. Člani odbora za obrambo pa so se tudi prepričali o upravičenosti nakupa, razpisni dokumentaciji, prispelih ponudbah in pogodbi, ki je bila podpisana s podjetjem Rotis. Ponudba Rotisa je bila bistveno bolj ugodna od ponudbe podjetja Sistemska tehnika, še poudarja poslanec SDS.

Glede 25 vozil s osnovno opremo, ki so predmet spora, pa Hrovat opozarja, da je to povezano s cilji, ki so bili v okviru zveze Nato spremenjeni v tem času. Slovenska vojska je s morala s spremenjenimi cilji zveze spremeniti tudi sestavo posameznih konfiguracij, še pravi poslanec. "Nadgradnje takih vozil morajo vsebovati najnovejšo informacijsko-komunikacijsko opremo, zato si težko predstavljam, da bi takšno opremo že sedaj opredelili v pogodbi, dobava pa bi se izvršila šele v letu 2013."