Opozicija vrača udarec Erjavcu

Na zahtevo večine opozicijskih poslancev se bo v četrtek sestal državni zbor, na katerem bodo razpravljali o domnevnem spornem poslu obrambnega ministrstva s finsko Patrio.

Objavljeno
11. februar 2007 12.04
Oklepnik Patrie pred gospodarko zbornico
Ljubljana - Na zahtevo večine opozicijskih poslancev se bo državni zbor v četrtek sestal na izrednem zasedanju, na katerem bodo poslanke in poslanci razpravljali o domnevnem spornem poslu z oklepniki, ki jih obrambno ministrstvo kupuje od finske Patrie.

Opozicijski poslanci: Erjavec je zavajal javnost

Skupina 39 poslancev pristojnemu ministru Karlu Erjavcu očita, da je pri postopku nabave zavajal javnost. Izkazalo se je namreč, da država za 258 milijona evrov kupuje le 110 oklepnikov z vso predvidena konfiguracijo, in ne 135 kot je na začetku zagotavljal minister.

Minister Erjavec je na parlamentarnem odboru za obrambo lansko jesen članom odbora zagotovil, da bo nakup 135 oklepnikov Slovenijo stal 63 milijard tolarjev oz. 258,5 milijona evrov. Kasneje pa se je pozneje izkazalo, da bo ostalo za to ceno 25 vozil neopremljenih.

Anderlič: Erjavec je zavajal državni zbor

Skupina opozicijskih poslancev s prvopodpisanim Anton Anderličem (LDS) bo na izredni seji državnemu zboru predlagala v sprejem tri sklepe. DZ naj bi opozoril vlado, da je Erjavec ravnal nesprejemljivo ter da je nedvomno zavajal državni zbor in javnost glede cene. Poslanke in poslanci naj bi tudi ugotovili, da je sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.

Še pred sejo se bo v torek sestal odbor DZ za obrambo, ki bo razpravljal o treh sklepih, ki jih je za izredno sejo pripravila skupina opozicijskih poslancev.

Anderlič in Juri za interpelacijo Erjavca

Poslanca Aurelio Juri (SD) in Anton Anderlič (LDS) sta ob vložitvi zahteve za izredno sejo na vprašanje o morebitni interpelaciji zoper ministra pojasnila, da želijo najprej priti do podatkov o spornem nakupu. Po zaključku razprave v državnem zboru po Anderličevem mnenju ne bo več potrebe po interpelaciji, saj je Erjavec napovedal, da bo sam odstopil v primeru, če se ponudba finske Patrie ne bi izkazala za ustreznejšo.

Do sedaj se je poleg matičnega odbora z nakupom oklepnikov ukvarjala tudi komisija DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ. Ta je oktobra kljub pomislekom opozicije sklenila, da je bil razpis izveden v skladu s predpisi in da je bil ponudnik Rotis boljši od konkurence.