Opozicija zahteva pojasnila

Izredna seja DZ o odpravi zadržkov Slovenije v pogajanjih Hrvaške z EU bo potekala v ponedeljek ob 15. uri za zaprtimi vrati. Seja bo potekala na zahtevo opozicijskih SDS, SLS in SNS.

Objavljeno
25. september 2009 19.20
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Izredna seja DZ o odpravi zadržkov Slovenije v pogajanjih Hrvaške z EU bo potekala v ponedeljek ob 15. uri za zaprtimi vrati, je sklenil kolegij predsednika državnega zbora. Seja bo potekala na zahtevo opozicijskih SDS, SLS in SNS, ki zahtevajo pojasnila glede pogajanj premiera Boruta Pahorja s hrvaško stranjo.

Poslanci bodo na izredni seji razpravljali le o eni točki in sicer o mnenju državnega zbora glede predlaganih sklepov vlade za odprtje oz. zaprtje 11 pogajalskih poglavij Hrvaške z EU. Pred tem bo isti dan odbor DZ za zadeve EU (OEU) nadaljeval današnjo nujno sejo na to temo, ki so jo prekinili na zahtevo opozicije zaradi neprimernega gradiva vlade, s premierom Pahorjem pa se bodo sestali tudi predsedniki parlamentarnih strank.


Sklic izredne seje je zahtevala skupina 37 poslancev s prvopodpisanim vodjem poslanske skupine SDS Jožetom Tankom, podpisali pa so jo poslanci SDS, SLS in SNS. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je sicer opozoril, da je zahteva nenavadna, saj bi gradiva o pogajalskih stališčih morali obravnavati v pristojnih parlamentarnih telesih, ne pa na plenarni seji DZ, vendar pa so nato tudi vodje poslanskih skupin koalicijskih strank podprli sklic te seje, ker vladna stran "ničesar ne skriva".


Gre pa za zadevo, o katerih se parlament seznanja in podaja mnenja, ne pa odloča s sklepi, so poudarili vodje poslanskih skupin SD, LDS, Zares in Desus z Gantarjem na čelu. To mnenje parlamenta bo sicer pomembno, vendar pa formalno ne bo zavezujoče.


Vodje opozicijskih poslanskih skupin SDS, SLS, SNS, Tanko, Jakob Presečnik in Zmago Jelinčič, so zahtevo po sklicu izredne seje DZ utemeljili s tem, da vlada izvaja "informacijsko blokado" glede dogovarjanj med premierom Pahorjem in njegovo hrvaško kolegico Jadranko Kosor o slovenski deblokadi hrvaških pogajanj in reševanja vprašanja meje. Kot je dejal Tanko, potrebujejo pojasnila in prave dokumente, saj vse kaže, da zadeve "niso tako natančno dogovorjene", kot to skuša predstaviti Pahor, saj Kosorjeva njegove trditve relativizira.




Tanko je predlagal, da bi imeli najprej predlagatelj na voljo pol ure časa, nato bi imele poslanske skupine še pol ure časa za predstavitev stališč, temu pa bi sledila še razprava, kar pomeni, da bi opozicijske stranke imele za razpravo na voljo več kot štiri ure, vendar pa so v koalicijskih strankah videli to kot prestižno vprašanje, "kdo se bo bolj pojavljal pred kamerami". Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je komentirala, da si pa tokrat res želi raje poslušati pojasnila vlade, kot pa kritike in vprašanja predlagateljev.


Na koncu so na kolegiju predsednika DZ sprejeli krajše dobe, ki jih bodo imele na voljo poslanske skupine, so pa vendarle še izpostavili skupno željo, da bi se izredne seje udeležili najvišji vladni predstavniki, s premierom Pahorjem in zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem na čelu.