Opozicija zmagala v prvi rundi

Čeprav se je hrvaški premierki Jadranki Kosor, kakor kaže, obetal sanjski razplet zgodbe, se je okrog devete ure včeraj zvečer vse spremenilo. Dejala je, da koalicija podpira sporazum, ne pa tudi največja opozicijska stranka SDP.

Objavljeno
29. oktober 2009 09.08
Rok Kajzer, od našega dopisnika
Rok Kajzer, od našega dopisnika
Zagreb - Na večerno-nočnem sestanku hrvaške premierke Jadranke Kosor s predstavniki parlamentarnih strank je okrog osme ure zvečer še kazalo, da so zvezde naklonjene slovensko-hrvaškemu arbitražnemu sporazumu. Sestanek se je začel ob 18. uri, dve uri pozneje pa je Kosorjeva že naložila ministrskemu kabinetu, naj se takoj zbere v Banskih dvorih. Iz tega hitenja premierke je bilo mogoče razumeti, da je prepričala do sporazuma kritično opozicijo in da bo vlada sprejela sporazum ter ga takoj poslala v sabor. Ta bi namreč premierki lahko omogočil, da sporazum s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem že danes parafirata v Bruslju. Kaže pa, da se je vendarle zapletlo, saj seje vlade nato ni bilo, pogovore pa bodo nadaljevali v petek.

Čeprav se je Jadranki Kosor, kakor kaže, obetal sanjski razplet zgodbe, se je okrog devete ure zvečer vse spremenilo. Dejala je, da koalicija podpira sporazum, ne pa tudi največja opozicijska stranka SDP, zato se bo z ekipo iz te stranke znova sestala v petek. »Mislila sem, da bomo našli soglasje, to sem želela formalizirati na seji vlade. Tega nismo storili, ker se je SDP tako odločila,« je pojasnila in napovedala novo sejo vlade, ki bo v petek. Če se bo tako nadaljevalo oziroma če sporazum ne bo potrjen, bi Slovenija lahko znova blokirala pogajanja s Hrvaško, je dodala.

Včerajšnji dogovor je propadel, ker v opoziciji menijo, da sporazum vsebuje nekatere elemente, ki menda niso jasni (gotovo gre za znamenito določbo o slovenskem stiku z odprtim morjem) in ki zahtevajo dodatno razlago. »Sporazum vsebuje elemente, ki jih je treba proučiti. O tem se bomo pogovarjali v stranki, s premierko Kosorjevo, zanima pa me tudi, kaj o njem misli predsednik države Stjepan Mesić,« je dejal predsednik SDP Zoran Milanović.

»Besedo 'stik' je mogoče razlagati različno in na sestanku je bilo veliko pomislekov o tem, kaj pomeni,« je opozoril predsednik slavonske stranke HDSSB Vladimir Šišljagić. Podobne pomisleke so imeli tudi v drugih opozicijskih strankah. Ker se je pokazalo, da večinskega soglasja parlamentarnih strank ne bo, so ministri okrog 21. ure zapustili vladno poslopje.

Kakor kaže, se je o sporazumu doslej uskladila le koalicija, saj njeni predstavniki, med njimi Sloveniji tradicionalno nenaklonjena kmečka stranka (HSS), o dokumentu javno niso imeli pripomb, Kosorjeva pa si je tudi v HDZ zagotovila podporo. »Sporazum je zelo dober. To je moja ocena,« je rekel predsednik sabora Luka Bebić (HDZ), ki je sicer predčasno zapustil sestanek parlamentarnih strank.

Kosorjeva je v zadnjih dneh večkrat zatrdila, da sporazuma s Slovenijo ne bo parafirala oziroma podpisala, dokler ne dobi večinske podpore, torej toliko, da bi v saboru z njim soglašali dve tretjini poslancev. Takšne podpore brez najpomembnejših opozicijskih strank, predvsem pa SDP, ne more dobiti. Včerajšnji »ne« SDP kaže tudi na to, da Borutu Pahorju v petek ni uspelo prepričati Milanovića, da je arbitražni sporazum dober in da bi njegova zavrnitev povzročila težave obema državama.

Iz četrkove tiskane izdaje Dela