Opozorila na klasično prašičjo kugo

Zaradi naraščanja števila izbruhov klasične prašičje kuge na Hrvaškem in bližajočih se velikonočnih praznikov različne službe pripravile preventivno akcijo.

Objavljeno
04. april 2007 17.04
Veterinarji zdaj pregledujejo naključno izbrana kmetijska gospodarstva ter preverjajo, ali kmetje spoštujejo predvidene preventivne ukrepe
Ljubljana - GIZ Prašičereja Slovenija je v sodelovanju z Veterinarsko upravo RS (Vurs), Carinsko upravo RS (Curs) in Družbo za avtoceste v RS (Dars) zaradi naraščanja števila izbruhov klasične prašičje kuge na Hrvaškem in bližajočih se velikonočnih praznikov pripravila preventivno akcijo, s katero nameravajo osvestiti potnike, ki prestopajo slovensko mejo s Hrvaško, naj ne vnašajo v Slovenijo mesa in mesnih izdelkov, so sporočili iz GIZ Prašičereja Slovenija.

Opozorilni letaki svarijo potnike

S postavitvijo opozorilnih tabel na mejnih prehodih - 28. marca so postavili 150 opozorilnih tabel na več kot 50 mejnih prehodov s Hrvaško - in razdeljevanjem opozorilnih letakov nameravajo posvariti potnike, da ne vstopajo v hleve s prašiči, da ne krmijo prašičev z ostanki mesa in mesnih izdelkov, ter da mesnih izdelkov ne odmetavajo kjerkoli.

Od 31. marca do 1. aprila so razdelili že 20.000 opozorilnih letakov na štirih mejnih prehodih: Petišovci, Središče ob Dravi, Gruškovje in Obrežje.

Zaradi nezmanjšane nevarnosti klasične prašičje kuge na hrvaški strani pa bodo akcijo nadaljevali tudi v času velikonočnih praznikov in sicer od 6. do 9. aprila. Poleg razdeljevanja na mejnih prehodih, pa bo v teh dneh Dars razdelil še okrog 60.000 letakov na treh cestninskih postajah ob avtocestnem križu, so sporočili iz GIZ Prašičjereja Slovenija.