Opravili veliko delo – zgradili Mali oder

Ob predstavah na mali sceni SLG Celje gledalcem in občinstvu ne bo več vroče, jutri bo tam že prva premiera. 

Objavljeno
20. november 2015 01.00
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Novo premiero v Slovenskem ljudskem gledališču Celje bo jutri zaznamovalo uradno odprtje Malega odra. Predstave za malo sceno se tako iz prostora pod velikim odrom selijo v nove, prenovljene prostore, kjer je bila včasih knjižnica.

Na nove prostore za malo sceno so tako gledališčniki kot gledalci čakali leta. Predstave so na manjšem odru postavljali od leta 1994, ki so ga uredili neposredno pod velikim odrom, od tod ime Oderpododrom. Čeprav je bila takšna postavitev zanimiva, je prinašala vrsto težav. Veliki oder in Oderpododrom sta bila ločena le z lesenimi deskami, brez zvočne izolacije, zato ju ni bilo mogoče uporabljati hkrati. Niti vaj niso mogli imeti sočasno. Na malem odru ni bilo ustreznega prezračevanja, višina med stropom in tlemi je bila zgolj 2,4 metra. V prostoru je bilo med predstavami zelo vroče. Ne le igralcem, ampak tudi občinstvu.

Po selitvi osrednje knjižnice so izpraznjene prostore namenili za novi Mali oder in jih obnovili po načrtih arhitekta Boruta Preglja. Dvorana sprejme 70 gledalcev, občina je za obnovo prispevala 147.000 evrov, SLG Celje pa je za gradbena dela odštel 20.000 evrov in priskrbel opremo. Obnoviti nameravajo še druge pritlične prostore za zaposlene in medetažo, dolgoročno pa načrtujejo še obnovo vhodov in Velikega odra.

Upravnica SLG Celje Tina Kosi je povedala, da bodo Mali oder začeli polno izkoriščati že prihodnje leto, ko nameravajo pripraviti projekt s celjskimi nevladnimi organizacijami, avtorski projekt domačega ansambla, pripravili bodo tudi paket gledaliških predstav na Malem odru, poleg tega bodo prav zaradi novega prostora lahko študij predstav za novo sezono začeli že aprila 2016.

Velika prednost novih prostorov je, da so v neposredni bližini gledališča, stavbi se stikata, vhod se drži gledališča. Vstop v nove prostore je poklon gledališkim generacijam; na fototapeti, ki jo je naredila Tina Pregelj Skrt, so fotografije predstav, ki so zaznamovale vseh 65 let celjskega gledališča.