Oprema ni za muzej, a robot bo car

Učni laboratoriji: Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje opremlja že tretji laboratorij; po računalniškem in elektrolaboratoriju še strojniškega.

Objavljeno
21. december 2017 22.24
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - Dve generaciji mladih na slovenskih srednjih tehniških in poklicnih šolah sta bili zaradi varčevalnih ukrepov države prikrajšani za tehnološki razvoj. Upoštevajoč še vse avtoserviserje, inštalaterje in orodjarje, več tisoč tehniških »profilov« mladih vse od 2008 ni moglo loviti koraka z novimi tehnologijami. »Popravni izpit« so najnovejši učni laboratoriji.

»V bistvu je država od 2008 sofinancirala le računalniško opremo. Če je bila šola sposobna zagotoviti polovico sredstev za investicijo, je tudi država priskočila na pomoč, a šole so bile z denarjem vedno na tesnem,« pravi ravnateljica STPŠ Marjetka Bizjak.

Eden od treh laboratorijev, za katere je država letos našla denar, nastaja na Srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah (STPŠ); druga dva sta v Postojni in Slovenj Gradcu. Samo prva faza trboveljskega strojniškega laboratorija bo stala 84.000 evrov. Prvi, ki bo zakoračil vanj, pa bo - robot, ki že zdaj, preden je sploh prestopil prag, šoli predstavlja poseben izziv.

Po skoraj desetletju zatišja, ko slovenske šole z ministrstva za šolstvo zaradi »zloglasnega« zakona o uravnoteženju javnih financ niso bile deležne praktično nobenega denarja za opremo, na STPŠ raziskovalni učni laboratoriji vznikajo en za drugim.

Lani so opremili prvega, t. i ComLab - računalniški laboratorij, namenjen dijakom v programu tehnik računalništva. Oprema je stala 11.500 evrov. Drugi laboratorij, ElektroLab, so s 13.500 evrov vredno opremo za dijake elektrotehnike uredili letos. V januarju 2018 pa bo »shodil« še strojniški laboratorij. Trenutno je še v nastajanju, uporabljali pa ga bodo postopno: učne vsebine bodo strojni tehniki lahko nadgrajevali v tempu, v kakršnem bosta »pritekala« denar in oprema. Poleg robota, ki ga načrtujejo povezati s transportnim trakom, bosta že v prvi fazi v laboratoriju tudi 3-D skener in krivilni stroj.

»Denar za strojniški laboratorij smo od ministrstva za gospodarstvo (MGRT) v sodelovanju s šolskim dobili nepričakovano hitro,« je dejala Bizjakova. V resnici se je z novim učnim laboratorijem v javnosti prvi pohvalil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. »Računam na sistemsko rešitev izobraževanja v bodoče; da se otroci stroke ne bodo več učili na muzejskih primerkih. Ključna prednost Slovenije je izobražena delovna sila,« je dejal po srečanju s podpisniki sporazuma o sodelovanju s STPŠ; med temi so Rotary klub Zagorje Kum, občine in še enajst drugih donatorjev iz gospodarstva.

Orodja in stroji, na katerih svoja teoretična znanja v praksi preizkušajo dijaki STPŠ, sicer še niso muzejski primerki, se smeje Bizjakova. »Toda pri opremi je včasih dovolj eno leto, pa zadeve zastarijo ... Šole nikoli ne bodo mogle imeti takšne opreme - in tudi smiselno ni -, kot jo ima gospodarstvo. Zato pa se s podjetji intenzivno povezujemo.«

Za dijake v programih nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja - od pomočnikov v tehnoloških procesih do avtoserviserjev, inštalaterjev in oblikovalcev kovin, ima STPŠ na voljo avtoservisno delavnico, orodjarno, ročno delavnico, varilnico in od lani delavnico za inštalaterje, ki so jo uredili pretežno z donatorji iz tujine. Ti so zanjo prispevali kar 100.000 evrov. Bizjakova pojasnjuje: »Tuji proizvajalci so prepoznali, kako pomembno je, da se že dijaki spoznajo z njihovimi izdelki.« K sreči na vlaganje v znanje vse bolj prisega tudi domače gospodarstvo.

STPŠ je v dobrih 55 letih obstoja postala kadrovski inkubator za zasavsko gospodarstvo iz kovinarske, strojniške, elektrotehniške in računalniške branže. V sedmih različnih programih se izobražuje prek tristo dijakov. Letos je med njimi 90 novincev, na zaposlitveni »trg« pa jih vsako leto stopi več deset, ki že nekaj let ne morejo zadostiti vsem potrebam podjetij po kadrih.