»Pri razvoju cepiv je vedno veliko problemov«

Ni še jasno, ali bo šlo glede morebitnega cepiva proti koronavirusu za dogovor znotraj Evrope ali pa se bo za dobavo morala pogajati vsaka država posebej.

Objavljeno
21. julij 2020 12.04
Posodobljeno
21. julij 2020 13.02
Prezgodaj je še govoriti o tem, na kakšen način bi bilo morebitno cepivo na voljo Slovencem. »Pri razvoju cepiv je vedno veliko problemov,« je opozorila Nuška Čakš Jager. FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters
Kdaj bomo imeli cepivo proti koronavirusu? Vprašanje za milijon dolarjev. Optimizem je vzbudila novica, da sta se dve cepivi med kliničnimi testiranji doslej izkazali za varni za ljudi in hkrati povzročili močan imunski odziv med bolniki. Prvo cepivo preizkušajo na Otoku, drugo na Kitajskem. A kaj to pomeni za Slovenijo?

Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji vladni novinarski konferenci dejala, da je to še vedno vprašanje. Opozorila je, da točnega datuma, kdaj bi bilo cepivo na voljo, ne moremo predvideti. Čeprav so napovedi optimistične, to še ne napoveduje, kdaj bo stekel registracijski postopek.

Kako bo vse skupaj potekalo, je še neznanka. Ni namreč še jasno, ali bo šlo za dogovor znotraj Evrope ali pa se bo za dobavo cepiva morala pogajati vsaka država posebej. »Pri razvoju cepiv je vedno veliko problemov,« je pojasnila Nuška Čakš Jager. Proizvodnja je dovolj zahtevna in nihče pravzaprav ne ve, koliko odmerkov cepiva bo tej proizvodnji sploh uspelo zagotavljati. In kadar imamo na voljo omejeno število cepiv, je vedno neka prioritetna lista. »Prioritete se bodo delale točno takrat, ko bo cepivo na voljo,« je povedala. Če ga bo premalo, potem se epidemiološka in preostala zdravstvena služba posvetujeta. Ugotavljata, katere so tiste najbolj rizične skupine, tako po zdravstveni kot po službeni plati. Opozorila je, da je zdaj še prezgodaj ugibati, kdo bi imel prednost.

Dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik, je sicer ravno ta teden za Delo komentiral razmere glede cepiva. Jasno je, da »potrebujemo zdravilo, cepivo in učinkovit nabor ukrepov, da zmanjšamo število prenosov«. Dodal pa je, da moramo načrtovati ukrepanje tako, kot da cepiva ne bo. »Od respiratornih virusov je samo za gripo relativno učinkovito cepivo, za druge viruse ga ni. To realnost moramo upoštevati. Če že bo, dvomim, da bo zelo učinkovito, vsaj na začetku ne. No, lahko pa se seveda zgodi preboj v znanosti, vsekakor bi bilo to odlično,« je še povedal.


Izjemno zanimanje za cepljenje proti covidu-19


Konec junija smo v Delu objavili rezultate ankete, ki jo je za naš medij opravila Mediana. Takrat je približno četrtina od 513 vprašanih odgovorila, da bi se zagotovo cepila proti covidu-19. Slovenci sicer pri neobveznih cepljenih veljamo za narod z nizko precepljenostjo. A to se utegne pri covidu-19, vsaj glede na rezultate naše ankete, spremeniti.

image
Ali bi se cepili proti covidu-19? INFOGRAFIKA: Delo


Pridružite se Delovi viber skupnosti
Spremljajte naše vsebine tudi prek aplikacije viber!