Organi še zbirajo podatke glede uvedbe zaščitne klavzule

Vlada je včeraj sprejela vmesno poročilo medresorske delovne skupine za uvedbo zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu, 
vendar ni predstavila podrobnosti. O rešitvah bodo odločali pred prvim majem.

Objavljeno
04. marec 2011 09.43
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Trenutno teče štirinajstdnevni rok, ko morajo različni organi predložiti podatke medresorski delovni skupini, ki proučuje možnosti za uvedbo zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu, je po seji vlade povedal pravosodni minister Aleš Zalar. Na podlagi ustreznih podatkov bo pripravila analizo in morebitne predloge ukrepov, kaj bolj konkretnega pa po včerajšnji obravnavi vmesnega poročila skupine na vladi za zdaj ni znano.

Medresorska skupina – katere delo usmerja vodja sektorja za mednarodno sodelovanje na direktoratu za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč pri ministrstvu za pravosodje Rok Šteblaj in v kateri so predstavniki pravosodnega, okoljskega, finančnega, obrambnega, kmetijskega in gospodarskega ministrstva, vladnih služb za evropske zadeve in lokalno samoupravo ter davčne uprave, vanjo pa bodo po včerajšnji odločitvi vlade vključili še nekaj strokovnjakov – ima nalogo identificirati in oceniti vse možnosti ter proučiti njihovo uresničljivost.

Po poteku tega 14-dnevnega roka se bo skupina spet sestala in pripravila dokončno poročilo, na podlagi katerega se bo vlada odločila, katere ukrepe bo sprejela in kdaj. »Gre za zelo širok, kompleksen problem in vprašanje, ki odpira vrsto dilem,« je dejal Aleš Zalar, ki meni, da je še prezgodaj napovedovati, katere ukrepe bo skupina, ki jo je vlada ustanovila februarja na pobudo civilnih iniciativ Kras in Za Primorsko, opredelila kot smiselne.

»To velja tudi za vprašanje sprožitve ukrepov po 37. členu pristopne pogodbe, ki je posebno zahtevne narave in za katero bi morali biti izkazani res tehtni razlogi, predvsem velike motnje na nepremičninskem trgu, ki se kažejo v gospodarskem sektorju države,« je razložil pravosodni minister. Zagotovil je, da se bodo o rešitvah, ki se bodo vladi zdele potrebne, vsekakor odločili, preden bi se iztekla možnost, da Slovenija sproži postopek po 37. členu pristopne pogodbe, to je do 1. maja.

Po Zalarjevih besedah je skupina v nekaterih primerih ugotovila, da zaščita ponekod že obstaja, cilj pa je pregled celotnega področja, da se ukrepi sistematično razvrstijo, da bi delovali učinkovito.