Orkanska burja poškodovala objekte, vozila, elektro naprave ...

Razmere zaradi močne burje se počasi umirjajo, po napovedih meteorologov bo burja s sunki do 90 kilometrov na uro pihala še del noči. Divjanje burje je poškodovalo 49 stanovanjskih in poslovnih objektov, zaradi padajočih predmetov in vej je poškodovanih 37 vozil, brez električnega napajanja ostalo več kot 200 odjemalcev.

Objavljeno
02. marec 2011 07.47
Boris Šuligoj, Koper; Ni. Č., delo.si
Boris Šuligoj, Koper; Ni. Č., delo.si
Koper - Davorin Fantulin, pristaniški kapitan Uprave RS za pomorstvo, nam je pojasnil, da so morali zapreti promet predvsem zato, ker ladje pri privezovanju ne bi mogle dovolj varno manevrirati. Tudi, če bi bile na privezih, bi se lahko zgodilo, da bi jih od tam utrgalo.

Močna burja ovira tudi sam pretovor in delovanje dvigal. Zaradi tega so bile ladje, namenjene v koprsko pristanišče, privezane daleč na odprtem morju, še največ ladij je varnejši privez poiskalo ob zahodni istrski obali, kjer je pred hrvaško obalo vsaj nekaj zavetja pred močno burjo. V izolski ladjedelnici so popustile krmne vezi ladje Marinos, ki že sedem let čaka na odločitev o njeni usodi. Toda nevarnost so zaznali dovolj zgodaj, da so preprečili utrganje priveznih vrvi in nesrečo.

Do večje potencialne nevarnosti je prišlo v tržaškem pristanišču, kjer je burja pihala (po poročanju italijanskih medijev) tudi do 170 kilometrov na uro. Sunki vetra so utrgali vezi največjega plavajočega dvigala na svetu, visokega 80 metrov, in ga odpihnile na odprto. Šele v popoldanskih urah je uspelo trem vlačilcem tržaškega pristanišča privleči dvigalo nazaj v pristanišče. Iz Trsta poročajo, da je burja ranila vsaj 90 ljudi. Gre predvsem za starejše, ki jih je premočan veter pometal na tla. Nekatere so ranili leteči predmeti po zraku.

V zraku leteči predmeti

V treh slovenskih obalnih mestih je bila v torek zvečer in sredo zjutraj hoja po mestu nadvse nevarna, saj je bilo v skoraj vseh ulicah na tleh videti strešnike, omet, cvetlične lončke in druge nevarne predmete, ki so pristali s streh, balkonov in sten. Le srečnemu naključju se ljudje lahko zahvalijo, da ni pristal kak strešnik komu na glavi.

Enota Gasilske brigade Koper je v zadnjih 20 urah intervenirala 30-krat, je povedal Denis Glavina, poveljnik operative. V glavnem so reševali prometne table in znake ob cestah, drevesa, na katerih so se lomile veje in podobno. Prekinjene električne žice so zanetile dva gozdna požara (v Sečovljah in Črnem kalu). Sicer pa večjih nesreč ni bilo. V Luki Koper je burja prevrnila nekaj praznih zabojnikov. Ladjarji razumejo, da gre pri zaustavitvi pretovora za višjo silo, zaradi katere nihče ne more kriviti pristanišč. Nevarno je bilo tudi v cestnem prometu. Marsikateri voznik je menil, da bi morali omejiti promet tovornjakom tudi na drugem delu primorske avtoceste, ne zgolj na odseku proti Vipavski dolini, saj je imel marsikateri tovornjak s ponjavami precejšnje težave tudi na osrednjem delu primorske ceste čez Kras proti morju.

Poškodovanih več elektroenergetskih naprav

Zaradi močne burje je bilo poškodovanih tudi več elektroenergetskih naprav. Kot je za STA sporočila Tjaša Frelih iz Elektra Primorske, so že dopoldne odpravili motnje v napajanju na Sežanskem in na Obali ter na območju Ajdovščine. Do 15. ure ure je brez napajanja ostalo 178 odjemalcev na območju Komna in Svetega, zaradi poškodovanega nizkonapetostnega omrežja pa še približno 70 odjemalcev v 10 različnih zaselkih.

"Ekipe Elektro Primorske so na terenu. Vse okvare bomo predvidoma odpravili do noči, če bodo to dopuščale vremenske razmere," je zagotovila Frelihova, piše STA.


Burja začela slabeti

Po zadnjih izračunih meteoroloških modelov je veter dopoldne najprej oslabel ob Obali, v Vipavski dolini pa bo burja začela slabeti popoldne, ko bo še dosegala hitrost do okoli 130 km na uro. V zadnji uri je bila najvišja izmerjena hitrost burje v Vipavski dolini 145 kilometrov na uro, in sicer v Podnanosu. V noči na četrtek bo postopno še naprej slabela, sporočajo z Agencije RS za okolje.