Osebe s posebnimi potrebami čakajo na maj

Center Obala, na katerega osebe s posebnimi potrebami čakajo že 17 let, bo vrata odprl maja.

Objavljeno
09. februar 2018 10.50
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Debeli rtič – Center Obala, na katerega osebe s posebnimi potrebami čakajo že 17 let, bo vrata odprl maja, zagotavljata Valerija Bužan, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage, in ministrstvo za delo. Več staršev je znova opozorilo na nerazumno zamujanje pri tem nujnem objektu, za katerega so že dvakrat prestavili rok dokončanja.

Ena od mam otrok s posebnimi potrebami Angela Lampe nam je povedala, da jih je zaradi neskončno dolgega čakanja potrpljenje že zdavnaj minilo. »Najhuje je, da natančno sploh ne vemo, kaj tako dolgo mečkajo, saj so začeli graditi že konec leta 2015. O poteku del nas ne obveščajo. Za takšno gradnjo bi lahko oblikovali gradbeni odbor, v katerem bi bili tudi predstavniki staršev ali sorodnikov bodočih varovancev, vendar nič od tega.«

Najprej je trajalo 15 let, da so decembra 2015 položili temeljni kamen. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v letih 2016 in 2017 za center obljubilo 3,34 milijona evrov in sklenilo pogodbo z ljubljanskim podjetjem Dema Plus, po kateri bi za gradnjo potrebovali 15 mesecev in za opremljanje še tri. Center bi torej moral biti dokončan in opremljen 1. julija 2017, uporabno dovoljenje pa pridobljeno 1. septembra 2017. Toda februarja 2017 je v objekt vdrla deževnica in dela so se upočasnila.

Avgusta lani je Valerija Bužan napovedala, da že polagajo parket, montirajo svetila in da so pred objavo javnega naročila za nakup opreme. Ministrstvo je zagotovilo dodatnih 160.000 evrov za drenažo objekta in za sanacijo poplavljenih delov, direktorica Bužanova pa je zagotovila, da bo center nared do konca leta in da bodo do konca februarja 2018 pridobili uporabno dovoljenje.

Šele zdaj čakajo na dovoljenje za dostopno cesto

Valerija Bužan zdaj pravi, da končujejo polaganje ploščic in vgrajujejo vrata. Toda na ministrstvu za delo smo izvedeli, da še pripravljajo razpis za opremo – objavljen bo menda v tem mesecu –, projektantska vrednost opreme pa je 536.860 evrov. Kot pravijo, so za gradnjo dostopne ceste in parkirišča na upravni enoti Koper zaprosili za gradbeno dovoljenje in vlogo pred kratkim dopolnili. Na upravni enoti nam niso mogli povedati, ali je tokrat vloga popolna. Na ministrstvu napovedujejo, da bodo cesto in parkirišče začeli graditi, ko bodo uskladili projekte z lastniki in uporabniki zemljišč; Skladom kmetijskih zemljišč in Vinakoprom, z občino Ankaran in Rdečim križem Slovenije.

Bužanova pričakuje, da bo dovoljenje izdano v kratkem in da bo izvajalec v enem mesecu lahko dogradil 240.000 evrov vredno cesto in parkirišče. Do maja pa naj bi, če ne bo zapletov z razpisom, pridobili tudi opremo. Tehnični prevzem objekta je predviden za šesti maj, nekaj tednov kasneje naj bi dobili še uporabno dovoljenje. To so potrdili tudi na ministrstvu za delo. Jamstva za dobro izvedbo del niso unovčili, pogodba omogoča uveljavljanje le deset odstotkov zamudnih kazni od vrednosti del. Na ministrstvu zagotavljajo, da bo objekt, za katerega so doslej izvajalcem plačali 1,94 milijona evrov, do pogodbenega zneska pa je zagotovljenih še 380.000 evrov, varen pred poplavami.

Nestrpno ga čakajo tudi v drugih centrih

»Sama sem optimist in zaradi nekajmesečne zamude ne bi smeli nabirati političnih točk, kot to počnejo nekateri, saj je prav ministrica Anja Kopač Mrak naredila največ, da bo objekt vendarle postavljen. Tudi razpis za delavce je pripravljen in ga bomo objavili takoj, ko bo jasno, ali bomo maja res potrebovali zaposlene,« je dejala Valerija Bužan. V Centru naj bi zaposlili 48 ljudi, na 1816 kvadratnih metrih naj bi bilo prostora za 15 otrok v vzgojnem programu in 24 odraslih v varstvu. Na dokončanje centra na Debelem rtiču čakajo tudi v drugih centrih po državi, ker bodo iz njih preselili osebe s posebnimi potrebami (na primer iz Stare Gore pri Novi Gorici), ker tam potrebujejo prostore za druge čakajoče.