Osem kandidatov za vodenje ZZZS

Člani upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so na včerajšnji seji potrdili poročilo razpisne komisije, po katerem je vseh osem kandidatov za mesto generalnega direktorja ZZZS pravočasno poslalo popolne in formalnopravno ustrezne vloge.

Objavljeno
24. februar 2011 22.57
Diana Zajec, notranja politika
Diana Zajec, notranja politika
Ljubljana – Čez deset dni, 7. marca, se bodo člani upravnega odbora pogovorili z vsemi kandidati, sredi marca pa skupščini ZZZS posredovali predlog izbora v sklopu tokratnega, ponovljenega javnega razpisa. In kakšen je nabor kandidatov? Poleg zdajšnjega direktorja Sama Fakina, ki se mu mandat izteče 16. aprila, sta se med imeni, znanimi v zdravstveni sferi, na razpisnem seznamu znašla še Marjan Česen in Ivan Gracar.

Česen, ki je že v pokoju, je dober poznavalec ustroja zdravstvenega sistema. Včasih je bil zaposlen na ZZZS, med drugim kot vodja gorenjske območne enote zavoda in kot svetovalec generalnega direktorja, svetoval pa je tudi že nekaj ministrom za zdravje. Gracarja, v javnosti znanega kot člana uprave zdravstvene zavarovalnice Triglav, so pred kratkim imenovali za člana uprave družbe za vzajemno zavarovanje Vzajemna.

Med kandidati, ki soglašajo z javnostjo svojih kandidatur, so še Simona Potočnik, Igor Klinar, Iztok Kos in Emil Židan; njihova imena v glavnem lahko najdemo v zdravstveno-menedžerskem okolju. Eden izmed prijavljenih kandidatov z objavo imena in priimka ter z javno dostopnostjo predloženega programa ne soglaša; glede na imena morebitnih kandidatov, ki so v zadnjem času krožila v javnosti, bi bil lahko to Andrej Baričič, direktor Gea Collegea.

Člani upravnega odbora ZZZS so včeraj še odločili, da programov sedmih kandidatov, ki javni dostopnosti svojih programov glede strategije razvoja zdravstvenega zavarovanja v štiriletnem mandatu niso nasprotovali, ne bodo javno komentirali, niti jih posredovali javnosti. Kdor bi si torej želel natančnejši vpogled v predlagane razvojne načrte za zdravstveno blagajno, mora za konkretni program prositi njegovega avtorja.