Osiromašene občinske malhe

Približno leto pred lokalnimi volitvami, ko župani še močneje razvežejo mošnjičke, se poraja vprašanje, ali nas v prihodnje čakajo podobni lokalni bankroti.

Objavljeno
11. oktober 2009 18.02
Uredništvo Maga
Uredništvo Maga
»Imamo najlepšo šolo v Sloveniji, najlepši vrtec, najlepše športne objekte, kulturni dom, ki ga nima marsikatera občina, vsako leto zasadimo 30 tisoč rož ... Brez zadolževanje tega ne bi bilo. Drugim se ni treba brigati, ker imajo preveč, mi pa smo morali jemati posojila,« pravi Franc Šlihthuber, župan občine Gornji Petrovci, ene od dveh občin (druga je Štore), ki sta čas suhih krav dočakali z blokiranim računom. Približno leto pred lokalnimi volitvami, ko župani še močneje razvežejo mošnjičke, se poraja vprašanje, ali nas v prihodnje čakajo podobni lokalni bankroti.

Otroški vrtec Vzajemna

Sprašujemo se ali je bilo dovolj deset let škandalov in afer v največji zdravstveni zavarovalnici Vzajemna. Številne so izbruhnile tudi v času zdajšnje uprave, saj skorajda ne mine teden, da ne bi izvedeli za kakšen nov nenavaden posel vodstvenega delavca ali sporno poslovno povezavo članov nadzornega sveta. Ugotovimo, da se glavni akterji, nekdanji prijatelji, kregajo kakor otroci. Ženejo pa jih sovraštvo, maščevalnost in seveda vonj po denarju. Morda bo zatečeno stanje uspelo rešiti Agencijo za zavarovalni nadzor, ki bo v tednu ali dveh v Vzajemni za devet mesecev uvedla izredno upravo. Toliko časa bo imela politika na voljo, da drugače uredi dopolnilno zdravstevno zavarovanje. Naš tokratni intervjuvanec, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin, meni, da bi to moral pokrivati njihov zavod.

S štirimi milijoni po domače

Denarno podhranjene nevladne organizacije, zlasti tiste, ki delujejo na mladinskem področju, je letos razveselil javni razpis ministrstva za šolstvo za izbor projektov s področij socialnih, državljanskih in kulturnih kompetenc v skupni vrednosti kar štiri milijone evrov. Gre za doslej največji, pa tudi najbolj kompleksen razpis na mladinskem področju, a so pristojni postopek izbora izvedli s številnimi nepravilnostmi. Kljub temu ga ministrstvo, kot kaže, ne bo razveljavilo.

Več preberite v Delo Magu!