»Oskar« solidarnosti gre Žarku Trušnovcu

Mednarodna nagrada solidarnosti Targa d'Argento je šla v roke načelniku tolminske gorskoreševalske postaje Žarku Trušnovcu.

Objavljeno
25. september 2017 14.10
nagrada trušnovcu
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Preteklo soboto je prejel srebrno plaketo v kraju Pinzolo v deželi Trento. Kakor so zapisali, gre nagrada »velikemu človeku pretanjenega občutka in obširnega znanja, ki je svoje izkušnje, svojo energijo in vso svojo izjemno strokovnost posvetil soljudem«. Član postaje GRS Tolmin je od leta 1982, kot načelnik pa jo vodi od 2001. V statistiki ima zapisanih 751 reševalnih akcij, dolgo časa pa razvija in neguje družabne in strokovne odnose z reševalci iz Bosne in sosednje Italije.

Za kako ugledno priznanje gre, govori dejstvo, da sta v preteklosti enako priznanje prejela Dalai Lama in papež Janez Pavel II. Prireditelji so med drugim poudarili, da se delo Žarka Trušnovca ne omejujejo zgolj na gorniško okolje. Osnovnošolce, srednješolce in nadarjeno mladino ter družine povezuje v planinskih taborih in tako deluje preventivno proti različnim stranpotem:

»Kljub hudim življenjskim izkušnjam še vedno opravlja humanitarno delo. Z aktivno organizacijo usposabljanja mladih za nudenje prve pomoči jih motivira za delo v eni izmed humanitarni dejavnosti, preko katere pridobivajo večjo medsebojno strpnost in razumevanje razmerij v družbi. To je pogoj za njihovo postopno prevzemanje najbolj odgovornih nalog v družbi. Pomaga pri obvladovanju posttravmatskega sindroma, s katerim so soočeni različni pripadniki civilne zaščite ob težkih in smrtnih nesrečah. Je vodja državne ekipe za psihološko pomoč Civilne zaščite, ki se aktivira na poziv v slučaju večjih naravnih ali drugih nesreč.«

 

Žarko izstopa

»Ponosni smo in prepričani, da je letošnja 46. Targa d'Argento prišla v prave roke. Počasi se bomo gotovo zavedli, da je poleg Žarka s tem dobila pomembno priznanje tudi Postaja GRS Tolmin z matičnim planinskim društvom, Civilna zaščita RS, Gorska reševalna zveza Slovenije in navsezadnje tudi Slovenija. Ob odmevnih uspehih na športnem področju smo spet priča dogodku, ki v svetu širi pozitivna sporočila o naših srčnih ljudeh in njihovi domovini Sloveniji,« je bil zadovoljen predstavnik PD Tolmin Žarko Rovšček, ki je bil na prireditvi v Dolomitih navzoč še v družbi GRZS, občine Tolmin in lokalne turistične organizacije.

Trušnovec je sicer drugi Slovenec, ki je prejel častitljivo priznanje, potem ko so leta 1998 plaketo podelili Mojstrančanu Janezu Brojanu. Predlog za tokratno priznanje je podal predsednik GRZS Igor Potočnik: »Marsikdo bi si zaslužil to nagrado, toda Žarko vendarle izstopa. Poslanstvo sprejema z vsem srcem. Poleg redne službe vodi najbolj obremenjeno postajo gorskih reševalcev v Sloveniji, kot psiholog veliko pomaga civilni zaščiti.«

Letos so podelili tudi pet zlatih spominskih medalj predstavnikom družin preminulih v nesreči ekipe helikopterske prve pomoči 118 L'Aquila med reševalno akcijo prejšnjo zimo na Gran Sassu. Podobno posmrtno priznanje so leta 2005 prejeli svojci slovenskih gorskih reševalcev, žrtev nesreče na Okrešlju, Mitje Brajnika, Luke Karničarja, Janka Kokalja, Rada Markiča in Borisa Mlekuža.

 

Zase ničesar, za druge vse

Da je treba nagraditi tiste, ki tvegajo življenja za druge, se je leta 1972 odločil takratni načelnik postaje gorske reševalne službe v Pinzolu Angiolino Binelli ob vrnitvi z zelo težke reševalne akcije. Vsako leto ga podeljujejo ne samo tistim, ki posvečajo vse svoje življenje gorskemu reševanju, ampak tudi vsakomur, ki se razdaja za nevarna reševanja ljudi, pojasnjuje Rovšček.

»Srebrna plaketa je navdihnjena s preprostostjo in iskrenostjo gorskih ljudi, z resničnimi principi človeške solidarnosti in se podeljuje tistim, ki ne zahtevajo zase ničesar, ko zapuščajo svoj dom, službo in družino, da bi odhiteli tja, kjer je potrebna človeška pomoč. Priznanje se namenja zdravnikom, gasilcem, civilistom in vojakom, ki se izpostavljajo pri reševanju v gorah − tudi novinarjem, ki opozarjajo na napore, tveganja in žrtvovanja med reševanjem. Odbor za priznanja vsako leto pozorno, z vsem razpoložljivim znanjem in odgovornostjo ovrednoti prispele predloge za nominacijo z vseh strani sveta.«