Oskrbnica noče iz koče na Nanosu

Spor s planinskim društvom: nova najemnica je morala namesto v kočo na zavod za zaposlovanje.

Objavljeno
17. september 2014 23.07
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Nanos – Zanemarjena stranišča v Vojkovi koči na Nanosu so najbrž posledica spora med Anico Kresevič, ki trdi, da je najemnica, in med najemodajalcem, Planinskim društvom Postojna, kjer pravijo, da bi Kresevičeva kočo morala zapustiti že 31. marca. Žrtev spora je predvsem nova najemnica, ki je po podpisu pogodbe s PD Postojna v svoji službi dala odpoved, končala pa na uradu za delo.

Zaplet bo razrešilo Okrajno sodišče v Ajdovščini. PD Postojna od Anice Kresevič zahteva izpraznitev prostorov in povrnitev stroškov. Sodišče je Kresevičevi že aprila naložilo, naj zapusti Vojkovo kočo, a se je najemnica pritožila in postopek še traja. Še vedno nista končana niti postopka na tržnem inšpektoratu in inšpektoratu za delo, ki ju je sprožilo PD. PD Postojna je najemno pogodbo leta 2007 podpisalo s sinom Anice Kresevič z Razdrtega, ki je bila v času sinovega najema kuharica v koči. Po nekaj letih nerednega plačevanja najemnine, pravijo v PD Postojna, je najemno pogodbo podpisala Anica Kresevič.

Nezadovoljni z najemnico so v PD razmišljali o menjavi, zato so po izteku najemne pogodbe konec februarja 2013 takoj poskušali najti novega. Dva, ki sta bila za PD primerna, sta sodelovanje odpovedala. S Kresevičevo so sklenili novo pogodbo za najem do konca marca 2014. V tem času so v PD izbrali novo najemnico, sicer članico PD Postojna, Lilijano Valenčič iz Šembij. Najemnica, ki bi morala novo službo prevzeti 1. aprila, tega ni mogla storiti, ker se Anica Kresevič z Nanosa ni hotela izseliti.

Različni razlagi istega zakona

Ker je od njenega posla na Nanosu odvisna petčlanska družina, si najemnica koče zelo želi podaljšanja najemne pogodbe, obenem pa se zaveda, da bo Nanos prej ali slej morala zapustiti. Čas »najema« si poskuša podaljšati s sklicevanjem na zakon o poslovnih prostorih iz leta 1974. Ta pravi, da se za najemno pogodbo za določen čas, če ta v enem mesecu ni obnovljena oziroma najemodajalec nima naloga za izpraznitev, šteje kot da je pogodba sklenjena za nedoločen čas, iz tega pa izhaja tudi pravica do devetmesečnega odpovednega roka. »To bi morda držalo, če ne bi Anica Kresevič 1. maja 2013 z nami podpisala nove pogodbe za najem do konca 31. marca 2014. S to pogodbo je po našem mnenju izničila vse za nazaj,« je prepričan predsednik PD Postojna Miran Hebar.

Hebar je pojasnil, da je Kresevičeva najemnino 500 evrov na mesec nehala plačevati že novembra lani. Najemnici očitajo, da ni dovolj poskrbela za red oziroma čistočo, da ni izkazovala prenočitev in da PD ni nakazovala polovice prihodkov od prenočitev, prodaje razglednic in podobno. »V zadnjem času smo dvakrat dobili pritožbe o zaprti koči, na primer v nedeljo popoldne konec julija. Najemnica trdi, da ne zasluži dovolj, toda kako obiskan je Nanos, je lepo videti na parkirišču na izhodišču pri Razdrtem, ki je zlasti ob koncih tedna vedno polno,« pravi Hebar.

Nova najemnica na zavod

Anica Kresevič zanika vse očitke. »Prenočitev ni, razen morda za novo leto. Koča nima kopalnice, sem prihajajo enodnevni gostje. Poglejte v knjigo. Same pohvale,« pravi, prizna pa, da je najemnine nehala plačevati novembra, ko se je začelo tožarjenje. Oskrbnica pričakuje, da bodo planinci upoštevali tudi njena vlaganja v kočo oziroma opremo, ves dolg pa, obljublja, bo poravnala po odločitvi sodišča.

Še največ posledic spora pa za zdaj čuti nesojena najemnica Lilijana Valenčič, ki je bila prepričana, da bo 1. aprila postala nova oskrbnica Vojkove koče. Ekonomistka, vodja enote podjetja v Ljubljani, je to službo pustila, odprla s. p., do 17. julija plačevala vse prispevke, ga nato zaprla in se prijavila kot brezposelna na zavodu za zaposlovanje. »Do zdaj sem nadomestilo prejela le enkrat. Zdaj si iščem delo. Počutim pa se predvsem kot žrtev sodišča, ki v šestih mesecih o takšni zadevi ne zmore odločiti,« je povedala za Delo.