Osmica Koper stala 42.000 evrov

Bife na pomolu. Boris Popovič pravi, da ne bodo plačali, Habib Dedić pa zahteva še 800.000 evrov.

Objavljeno
10. december 2015 22.23
bsa*Luka Koper
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – »Po sedmih letih je sodišče odločilo, da mi mora občina poravnati 42.000 evrov škode, zdaj pa župan Popovič pravi, da ne bo plačal ničesar. Kako? Če naredim parkirni prekršek, moram plačati takoj, sicer je kazen dvojna,« se nad neenakopravnim položajem huduje Habib Dedić.

Koprskim inšpektorjem se je junija 2008 zelo mudilo odstraniti začasni gostinski lokal na koprskem pomolu, za katerega so imeli člani Ribiške zadruge sklenjeno pogodbo do leta 2019. Imel pa je to »nesrečo«, da je bil le dvesto metrov od lokala Kroštola, ki ga ima v najemu županova družina. V koprski občinski upravi so včeraj dejali, da so z Ribiško zadrugo leta 2004 sklenili pogodbo, po kateri bi morali objekt urediti po določeni idejni zasnovi, tega pa niso izpolnili, čeprav so imeli prostor v brezplačnem najemu. Štiri leta pozneje so bili (in tudi podnajemnik Habib Dedić) na to opozorjeni, a se po njihovih razlagah Dedić ni odzval, zato je občina aprila 2008 odstopila od pogodbe.

Inšpektorji odstranili objekt

Inšpektorji so ga nato pozvali, naj okrepčevalnico umakne. Ker tega ni storil, so jo odstranili oni. Če bi počakali manj kot 24 ur (kar jih je prosil Dedić), bi dobili odločbo upravnega sodišča, s katero je to odpravilo občinsko upravno odločbo, ker je šlo v primeru pogodbe za civilnopravni odnos. Odpoved pogodbe bi bila veljavna šele, ko bi sodišče v civilnem postopku odločilo, ali so izpolnjeni pogoji. Šele po prenehanju pogodbe bi lahko občina v civilnem, in ne upravnem postopku zahtevala odstranitev gostinskega objekta. V takšen odnos ne morejo posegati inšpektorji, je leta 2008 odločilo upravno sodišče. V občinski upravi pa so bili prepričani, da so člani Ribiške zadruge kršili določila pogodbe, zato naj bi to zadoščalo za njeno prekinitev in odstranitev lokala.

Dedić in občina za revizijo

Habib Dedić je vložil odškodninski zahtevek v višini 971.000 evrov, višje sodišče pa mu je zaradi protipravne odstranitve objekta priznalo 30.000 odškodnine in 12.000 evrov obresti. Ni pa mu priznalo za 800.000 evrov izgube dobička. Zato je, glede na višino tožbenega zahtevka, pravdo izgubil in je dolžan občini plačati malo več kot 8000 evrov pravdnih stroškov. Dedić je sprožil revizijo na vrhovnem sodišču, revizijo je zahtevala tudi občina Koper, zato Popovič vztraja, da na koncu ne bodo plačali ničesar. Dedić je medtem začel sodni postopek izvršbe, na občini pa se izgovarjajo, da škode še niso poravnali tudi zato, ker jim je tudi Dedić dolžan poravnati dosojene pravdne stroške.