Osnovna šola Trbovlje bo v ponedeljek ostala zaprta

Zaradi energetske sanacije bo imelo 400 otrok pouk na šestih lokacijah; selijo učiteljice in čistilke.

Objavljeno
28. avgust 2013 18.51
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Letošnji september bodo vrata Osnovne šole Trbovlje prvič v štiridesetih letih ostala zaprta. Dobrih štiristo otrok bo to šolsko leto zaradi rekonstrukcije in energetske sanacije šole gostovalo na šestih lokacijah. Vodstvo OŠ, ki se je začasno reselilo na podružnično, »vodensko« šolo, zagotavlja, da bo v ponedeljek vse nared za nemoten začetek pouka.

Delavke na OŠ Trbovlje - srečali smo nekaj učiteljic in čistilk - so včeraj na vprašanje, ali se je torej slab teden pred začetkom pouka v šolski zgradbi le začelo premikati, zmigovale z glavo, rekoč, da se premikajo le one, ne pa tudi rekonstrukcijska dela. Knjige, table, računalniška oprema, športni in drugi rekviziti čakajo, da jih bodisi pospravijo na »varno« bodisi prepeljejo na lokacije, kjer bo pouk potekal to šolsko leto: v dom Svobode, na Osnovno šolo Ivana Cankarja, v prostore Elektra Trbovlje, na Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje, na podružnično šolo Alojza Hohkrauta in v bivše prostore Strojne tovarne Trbovlje. Vodstvo šole je upravne prostore že izpraznilo, učitelji - tudi s svojimi avtomobili - »pakete« še selijo.

Marko Trampuž, predstavnik izvajalca del, idrijskega Kolektorja kolinga, je na vprašanje, ali torej z deli zamujajo, pojasnil, da so uvedbo v delo z investitorico, občino Trbovlje, podpisali šele pred dobrim tednom: »S tem dnem je občina izvedla tudi prijavo gradbišča. To pomeni, da lahko v petnajstih dneh od prijave izvajamo le pripravljalna dela.«

Neuradno naj bi bil razlog, da s pripravami niso začeli prej, iskanje podizvajalcev. Trampuž teh podatkov uradno ni potrdil, v telefonskem pogovoru pa je priznal, da so podizvajalca ta ponedeljek vendarle našli - to je CPG Novo mesto, ki bo zanje opravilo le rušitvena in druga manjša dela. A treba bo zamenjati vsa okna, streho ... Med domačimi, zasavskimi podizvajalci, Kolektor koling ni imel sreče, saj naj bi vsi odklonili sodelovanje, čeprav bi jim posel še kako prav prišel.

»Ker se za denar, ki je v igri, teh del ne da narediti. In če denarja ni, ga ne moreš dobiti, pa če še tako 'primejo' izvajalca,« je razloge pojasnil eden od njih, ki ne želi biti imenovan. Povedal je tudi, da je občina Trbovlje izvajalca s pogodbo posebej zavezala glede plačila podizvajalcem. Od Kolektorja kolinga smo na konkretno vprašanje, ali to drži in kaj takšna zaveza zanje pomeni, dobili klišejski odgovor, češ da so po določilih zakona o javih naročilih plačila podizvajalcem obvezna in da bodo tudi oni spoštovali določbe zakona ter gradbene pogodbe. Zagotovil je, da bodo z izvajanjem del pričeli po terminskem planu in jih v predpisanem roku tudi zaključili. To je maj 2014.

Občina in Kolektor koling sta pogodbo za izvedbo rekonsktrukcije in energetske sanacije OŠ Trbovlje podpisala pred dvema tednoma. Kolektor koling je bil s ponudbo v višini dobra dva milijona evrov (z DDV 2,5 milijona) najugodnejši od petih. Naročilo je občina oddala po sistemu »ključ v roke«, končna investicija pa bo po njenih ocenah znašala okrog 2,7 milijona evrov. Trboveljčanom je v drugo uspelo dobiti tudi 166 tisočakov kohezijskih sredstev in dobrih 930 tisočakov iz Eko sklada, ki bodo postala operativna po izdaji gradbenega dovoljenja. Za izvedbo investicije je občina najela še 2,4 milijona evrov dolgoročnega bančnega posojila.