Ostro nasprotovanje zamrznitvi pokojnin

Sindikat upokojencev Konfederacija sindikatov 90 Slovenije ostro nasprotuje napovedani zamrznitvi pokojnin in socialnih transferjev. V sindikatu se jim zdi nesprejemljivo, da se kopja vedno "lomijo na hrbtih revežev".

Objavljeno
16. september 2009 17.08
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Sindikat upokojencev Konfederacija sindikatov 90 Slovenije ostro nasprotuje napovedani zamrznitvi pokojnin in socialnih transferjev, je zapisal predsednik sindikata Franc Skinder. Gospodarsko krizo so po njegovem izzvali lastniki kapitala in managerji, zato jih poziva, naj se odpovedo pretirano visokim plačam, odpravninam in nagradam.

Po njegovem je nesprejemljivo, da se kopja vedno "lomijo na hrbtih revežev, ki že tako komaj preživijo". Kot je zapisal, se upokojenci že dolgo odrekajo delu pokojnine za vzdržnost pokojninske blagajne, saj pokojnine vsako leto za 0,6 odstotka zaostajajo za rastjo plač, pa tudi odmerna stopnja za nove upokojence se vsako leto znižuje. Posledica tega je kar 50 odstotkov upokojencev, ki prejemajo pod 500 evrov pokojnine, navaja Skinder, ki pričakuje, da bo vlada odstopila od napovedanega ukrepa.


Zamrznitev pokojnin in socialnih transferjev je po mnenju predsednika sindikata "kot skrajni ukrep sprejemljiv in moralno opravičljiv za zmanjšanje javne porabe le v primeru, ko bosta vlada in parlament izčrpala vse druge možnosti". Med temi navaja znižanje vseh plač v javnem sektorju in tam, kjer je država lastnica, najmanj do plače predsednika vlade. Predlaga tudi obdavčitev vseh nepremičnin, ki jih lastniki ne uporabljajo zase, in povečanje davka na dobiček iz kapitala.


Vse odpravnine razrešenim manegerjem bi bilo po njegovem treba izenačiti z delavskimi, direktorjem v javnih zavodih in javnih podjetjih pa zamrzniti izplačevanje nagrad. Denacionalizacijskim upravičencem, katerim je bilo ali pa še bo vrnjeno premoženje, pa je po Skinderjevo treba ukiniti izplačevanje obresti.