Ostro zoper deset točk MZZ

Hrvaški mediji, komentatorji in politiki so po pričakovanju s posmehom sprejeli pismo slovenskega zunanjega ministrstva, v katerem jih MZZ poziva, da o Sloveniji pišejo bolj resnično in pozitivno.

Objavljeno
17. marec 2007 07.00
Kolinda Grabar-Kitarović
Zagreb – Hrvaški mediji, komentatorji in politiki so po pričakovanju s posmehom sprejeli pismo slovenskega zunanjega ministrstva, v katerem jih MZZ poziva, da o Sloveniji pišejo bolj resnično in pozitivno. Rdečo nit medijskih in političnih odzivov lahko strnemo v eno samo ugotovitev: v demokratičnih državah oblast ne narekuje medijem, kaj naj pišejo in o čem naj poročajo, takšno komuniciranje Dimitrija Rupla pa, da je skrajno nenavadno. Hrvaška je svobodna država, zato »nima smisla«, da se slovensko MZZ obrača na medije, pa sporočajo hrvaški politiki.

Jutarnji list ugotavlja, da v dokumentu MZZ ni nič novega, razen napada na medije in politike, pa tudi nekakšne grožnje o »neprimernih iniciativah«. Objava desetih točk je logična posledica neuspeha slovenske diplomacije v Evropi, ugotavlja časnik, hkrati pa je znak nervoze. Jutarnji list je še posebno oster glede navodil hrvaškim medijem, naj bodo bolj objektivni. »Ko je govor o novinarjih, pa poziv, naj mediji stanje prikazujejo 'objektivno', spominja na neke druge čase, ko se je vedelo, kdo določa, kaj je objektivno,« piše časopis.

Časnik dodaja, da je vlada Janeza Janše vzpostavila nadzor nad večino medijev, tako da ni čudno, da je ključni zunanjepolitični komentator Dela postal Dimitrij Rupel. Zunanji minister, še piše Jutarnji list, se je dolgo pritoževal, da so komentarji v Delu protislovenski, da se delovanje MZZ ne spremlja objektivno, zato so bili, po časniku, novinarji premeščeni na drugo delo, da bi njemu odprli prostor. Za Jutarnji list so spregovorili tudi politiki, ki se neizmerno čudijo medijskim pozivom slovenskega MZZ. »Pozvati politike ene države, še posebno pa medije, in jim določati, kaj naj pišejo, je zelo čudno,« je izjavil predsednik zunanjepolitičnega odbora sabora in poslanec HDZ Gordan Jandroković (HDZ).

Novi list v dokumentu MZZ »prepoznava rokopis Dimitrija Rupla«, časnik pa navaja tudi besede hrvaške zunanje ministrice Kolinde Grabar-Kitarović, ki pravi, da se ne more spomniti nobene izjave katerega koli hrvaškega politika, ki bi bila žaljiva za Slovenijo in njene politike, v nasprotju z izjavami nekaterih slovenskih politikov, ki so bile žaljive za hrvaško državno vodstvo. V komentarju pa časnik piše, da bi lahko bilo Ruplovih deset točk njegov labodji spev. Rupel je postal »večji Zmago od samega 'deželinega Le Pena' Jelinčiča«. To so dimne bombe, ocenjuje komentator, ki pa ne najdejo plodnih tal ne v Bruslju, vse manj pa tudi v Ljubljani. Komentator primerja Rupla z Italijani v času, ko se je Slovenija pogajala za vstop v EU, in dodaja, da ga je očitno zagrabila panika, ne zaradi hrvaške diplomacije, pač pa zato, ker ga tisti, ki bi jih moral voditi v času predsedovanja EU, zaradi besednjaka in nastopov nočejo imeti za vodjo.

Več v današnjem tiskanem Delu