Osvežitev v kopalnem jezeru brez kemikalij

Danes odpirajo radeljsko kopališče: vodo bodo čistile rastline, zato bo vzdrževanje poceni, vsi občani pa so dobili brezplačne sezonske vstopnice.

Objavljeno
02. avgust 2014 11.05
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Radlje ob Dravi – Ob ribniku Reš v Radljah danes odpirajo še vodni park, v katerem so po avstrijskem vzoru uredili prvo naravno kopalno jezero pri nas. S pestro spremljevalno ponudbo merijo tako na obiskovalce iz Koroške, ki so doslej pogosto izbirali bližnja kopališča čez mejo, kot tudi na turiste.

Naravno kopalno jezero obsega 3300 kvadratnih metrov vodnih površin, od tega bo približno 2000 kvadratnih metrov namenjenih plavalcem, preostanek pa je filtrirno območje, v katerem so na substratu zasajene rastline, ki bodo poskrbele za čiščenje vode. Rastlinski pas deluje kot biološka čistilna naprava, zato v vodo ne bodo dodajali nobenih kemikalij.

Ob jezeru tudi kamp

Jezero so zgradili v dobrih dveh mesecih in ga napolnili s 4000 kubičnimi metri vode. V plavalnem delu, globokem poltretji meter, je dno pokrito s folijo, ki jo bodo lahko sesali in čistili, na območju za neplavalce, ki je globoko največ 1,35 metra, pa so na nizkem bregu na folijo nasuli prod in tako ustvarili plažo. Plavalci bodo vstopali v vodo s pomolov, v jezero pa se bodo lahko spustili tudi po toboganu. Za otroke je urejen otroški bazen, ob jezeru pa so v lesenem objektu še garderobe, sanitarije in gostinski objekt. Do konca septembra bodo postavili še skakalnico, na bližnjem obrežju Drave čolnarno s tremi čolni ter tri lesene hiške za glamping. Na voljo je tudi prostor za kampiranje in za avtodome. V bližini jezera so speljane sprehajalne poti, postavili pa bodo tudi opazovalnice za opazovanje narave in habitatov številnih vrst ptic.

Za Radeljčane brezplačno

Projekt kopalnega jezera je vreden dober milijon evrov, občina je prispevala 460.000 evrov. Lesen objekt in manjši bazen so zgradili že prej, v okviru projekta Drava kot priložnost. Celodnevna vstopnica za vodni park bo stala pet evrov za odrasle in tri evre za otroke, popoldanska pa tri evre za odrasle in dva za otroke. Poleg teh bodo na voljo še družinske vstopnice po 2,50 evra na družinskega člana. Vsa radeljska gospodinjstva bodo za letos prejela brezplačne sezonske vstopnice.

»Občanom želimo pokazati, v kaj smo vložili denar,« pravi župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik. »Sami naj se prepričajo, za kakšno pridobitev gre, in presodijo, ali so z njeno kakovostjo zadovoljni.« Plavalno jezero bo tudi pomembna dopolnitev turistične ponudbe. »S tem v smislu turističnega potenciala ne pridobiva samo naša občina, ampak celotna Dravska dolina, saj je na to infrastrukturo vezane veliko turistične ponudbe, ki je bila prej usmerjena bolj v zimski turizem,« meni župan. Njihov cilj je turiste, ki so bili doslej večinoma le prehodni, čim dlje zadržati v Dravski dolini in temu primerno graditi ponudbo. »Letos bi radi preizkusili, kako se bo plavalno jezero obneslo, naslednje leto pa se bomo sistematično lotili trženja, tudi v povezavi z mladinskim hotelom,« napoveduje Bukovnik.

Župan poudarja prednost naravnega kopalnega jezera: ker za filtracijo skrbijo rastline, obratovanje kopališča ne povzroča večjih stroškov, medtem ko morajo v običajnih bazenih dodajati kemikalije in filtrirati vodo tudi, kadar zaradi slabega vremena ne obratujejo in kadar nimajo prihodka. Za varnost plavalcev bodo na radeljskem jezeru skrbeli štirje reševalci iz vode, zaposlili bodo še vzdrževalca.