Otroci brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja

ZPMS opozarja, da mora država poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje otrok, ne glede na status njihovih staršev.

Objavljeno
01. oktober 2012 17.02
Prvi solski dan, prvosolci, otroci, deklice
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so na novinarski konferenci ob tednu otroka opozorili, da mora država poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje vseh otrok, ne glede na zaposlitveni status njihovih staršev ali skrbnikov. Njihov poziv je podprla tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

ZPMS je namreč ob tednu otroka pripravila posebno poslanico, v kateri opozarja na kršenje otrokovih pravic v Sloveniji. Po besedah predsednice zveze Darje Groznik, katero povzema Slovenska tiskovna agencija, je Slovenija še vedno brez zakonodaje, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

V poslanici v ZPMS opozarjajo tudi na revščino otrok, ki zaradi izgube službe staršev ali skrbnikov nimajo dostopa do osnovnega zdravstvenega zavarovanja, šolanja ali zdrave prehrane. Poleg tega pa so izpostavili tudi trgovanje z dekleti v Sloveniji, in majhen delež romskih otrok, ki zaključijo osnovno šolo. 

Na ministrstvo za zdravje so že naslovili vprašanje, kaj se dogaja s pobudo o spremembi zdravstvene zakonodaje, s katero bi otroci postali samostojni nosilci pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, in torej neodvisni od zaposlitvenega statusa njihovih staršev. Odgovora še vedno niso dobili. 

Brez podatkov o revščini

Čebašek Travnikova je opozorila, da v uradu varuha še vedno nimajo podatkov o tem, koliko otrok živi pod pragom revščine in koliko otrok je brez osebnega zdravstvenega zavarovanja. Je pa zgovoren podatek, kot je dejala varuhinja, da se deset odstotkov primerov, ki jih obravnavajo v uradu varuha, navezuje prav na kršenje otrokovih pravic.

Predstavili so tudi statistiko telefona za otroke in mladino (TOM) v letu 2011. V lanskem letu so na TOM telefon prejeli skupaj 34.084 klicev, od tega je bilo 6328 klicev takšnih, pri katerih je bil opravljen svetovalni razgovor in so bili tudi vzeti v analizo.

Po podatkih ZPMS na telefon večinoma pokličejo mladi v starosti od 10 do 18 let, med najpogostejšimi klicatelji pa so osnovnošolci v starosti od 12 do 15 let. Približno 60 odstotkov klicateljev predstavljajo dekleta, preostali delež pa fantje. Najpogostejše tematike klicev na telefon so sicer po podatkih zveze povezane z ljubeznijo, telesnim razvojem in spolnostjo, vrstniki ter družino in šolo. V lanskem letu so obravnavali tudi 39 klicev, povezanih z mislijo na samomor.