Otroci, geji in lezbijke do več pravic

Izenačitev istospolnih zvez z raznospolnimi je ena bistvenih novosti, ki jih prinaša novi družinski zakonik. Katarina Kresal je že večkrat poudarila, da bodo stranka nepopustljivo zahtevala uveljavitev »enakosti vseh pred zakonom«.

Objavljeno
18. september 2009 22.40
Tanja Starič, Klara Škrinjar
Tanja Starič, Klara Škrinjar
Ljubljana - Izenačitev istospolnih zvez z raznospolnimi je ena bistvenih novosti, ki jih prinaša novi družinski zakonik. Pri popolni izenačitvi istospolnih zvez vztraja zlasti LDS. Katarina Kresal je že večkrat poudarila, da bo stranka v koaliciji nepopustljivo zahtevala uveljavitev »enakosti vseh pred zakonom«; namero, da dopolni zakon o istospolni partnerski zvezi, ki ga je sprejela že Janševa vlada, pa je četverica strank zapisala tudi v koalicijski pogodbi. A novi družinski zakonik prinaša veliko več od tega - zlasti na področju izboljšanja položaja otrok.

Predsedniki koalicijskih strank so se o tej temi - ureditvi pravnega položaja istospolnih zvez - usklajevali dvakrat. Glavni pomislek pristojnega ministra Ivana Svetlika je bil, da bi del o istospolnih partnerskih zvezah preveč zaustavil nastajanje zakonika, ki je sicer v večjem delu posvečen pravicam in varovanju pravic otrok. Že pred prvo predstavitvijo predloga je namreč del politike burno nasprotoval spremembam. Po besedah predsednice Ljudmile Novak so, denimo, v NSi prepričani, da bi bila posvojitev otrok v istospolno zvezo škodljiva za te otroke, ki »za zdrav razvoj potrebujejo očeta in mater«. V prihodnjih mesecih zato lahko pričakujemo burno javno polemiko, na koncu pa - če bo predlog vzdržal presojo ustavnega sodišča - morda tudi referendum.

Vzrokov za celovito reformo družinskega prava je bilo več, med drugim ta, da je bil veljavni zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih sprejet leta 1976. Sicer pa se večji del predloga novega družinskega zakonika nanaša zlasti na izboljšanje položaja otrok - na pristojnem ministrstvu namreč opažajo, da se veča število odvzemov otrok staršem zaradi pomanjkanja skrbi, fizičnega nasilja in zanemarjanja. Predlog bo menda uvedel tudi nov premoženjski režim med zakoncema s sklepanjem ženitnih pogodb, napovedovali so tudi uvedbo novih oblik sklepanja zakonske zveze, ki bosta precej manj formalizirani, kot je bila sklenitev do zdaj.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela