Otroci iz družine Strojan v šolskih klopeh

Šest otrok iz romske družine Strojan se je danes vključilo v redni pouk na osnovni šoli v Šentvidu v Ljubljani. Medtem je Zveza Romov Slovenije v Novem mestu slovesno odprla nove prostore.

Objavljeno
05. februar 2007 18.55
Na novo lokacijo je prispelo vseh 30 članov družine Strojan
Ljubljana/Novo mesto - Otroci družine Strojan so se danes vključili v redni pouk bližnje osnovne šole. Ker pa je menjava okolja za otroka lahko stresna sprememba, na ministrstvu za šolstvo in šport pozivajo medije k "odgovorni drži v spremljanju njihove zgodbe, za razumevanje ter spoštovanje njihove situacije". Kot so še sporočili, bodo o sprejetosti otrok družine Strojan, o njihovem življenju in delu v novem šolskem okolju javnost kmalu obvestili ter na ta način poskrbeli tudi za pravico javnosti do informiranosti.

Menjava okolja je za otroka lahko stresna sprememba. Zato je pomembno, da tudi vključitev Strojanovih v redno vzgojno-izobraževalno delo ter integracija v nov šolski prostor in okolje potekajo brez nepotrebnih težav.

"Vsi si želimo, da bi se v novi skupnosti dobro počutili in se brez občutka izpostavljenosti vživeli med vrstnike in v šolsko delo. Zato na ministrstvu za šolstvo in šport pozivamo medije, da se pridružite temu cilju in prizadevanjem za dobro otrok," so zapisali v sporočilu za javnost.

Šest šoloobveznih otrok iz družine bo pouk obiskovalo na osnovni šoli Franca Rozmana - Staneta v Šentvidu v Ljubljani. Pred selitvijo iz Ambrusa so obiskovali osnovno šolo v Zagradcu.

O nadzoru družine Strojan morda tudi pristojni odbor


Liberalna akademija je danes pripravila posvet o nezakonitem nadzoru policije v primeru romske družine Strojan in poseganju politike v delo policije. Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je letos že opozoril na nezakonitosti pri nadzoru družine Strojan, k čemur ga je po lastnih besedah spodbudila pritožba enega od članov družine, ki ga je policija pred domom ustavila ter mu prepovedala nadaljnjo pot. Razpravljavci so se ob tem vprašali, kako je mogoče, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar že v treh dneh ugotovila, da ni razlogov za sum o nezakonitem ravnanju policije.

Po mnenju poslanke LDS Darje Lavtižar Bebler so v dokumentu, ki ga je Hanžek poslal tožilstvu, očitni znaki kaznivih dejanj. Zdi se ji neverjetno, da je tožilstvo zavzelo stališče, ki tako trdno zagovarja stališče policije. Ob tem je napovedala, da bo LDS v torek vložila zahtevo za sklic izredne seje parlamentarnega odbora za notranjo politiko.

Zveza Romov Slovenije z novimi prostori v Novem mestu

Predstavniki Zveze Romov Slovenije, lokalne skupnosti in Urada za narodnosti so danes v Novem mestu slovesno odprli nov poslovni prostor romske zveze, ki so ga namenili predvsem delovanju in povezovanju romskih društev na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju. Predsednik Urada za narodnosti Stanko Baluh je ob otvoritvi izpostavil pomembno vlogo zveze pri konkretnem sodelovanju z državnimi organi na področju razreševanja romske problematike v državi.

Baluh je poudaril, da naj bi novi prostori zveze v Novem mestu omogočili še boljše sodelovanje z državo ter ohranitev romskih vrednot, jezika in kulture. Kot je še dejal, v Sloveniji sedaj živi od 7000 do 10.000 Romov, zato je dobro sodelovanje Zveze Romov Slovenije z državnimi organi zelo pomembno.