Otrokom se ne bo več treba učiti v bundah

Novomeška OŠ Grm bo dobila nova okna in vrata, izolirane stene in podstrešje

Objavljeno
06. avgust 2014 20.41
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Novomeška OŠ Grm bo do začetka novega šolskega leta temeljito prenovljena. Obsežna vzdrževalna dela z energetsko sanacijo stavbe so načrtovali že lani, a so jih morali odložiti, ker je šolsko ministrstvo preklicalo sprejeti sklep o sofinanciranju naložbe.

Do preklica je prišlo, ker je novomeška občina s tremi prijavljenimi projekti za sto tisoč evrov presegla tromilijonsko mejo po prijavitelju, spremenjeno med razpisom. Potrjena sta bila projekta energetske sanacije OŠ Bršljin in Zdravstvenega doma, ki sta končana, zadnji pred mesecem, najcenejši grmski projekt pa je moral počakati na nov razpis. Naložba je ocenjena na 1,1 milijona evrov, od katerih je občina na novem razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pridobila 60 odstotkov sredstev, drugo bo zagotovila sama.

Novomeška OŠ Grm je ena od šol s povečanim vpisom. Letos jo je zapustilo 57 devetošolcev, septembra pa bodo imeli kar 106 prvošolcev. Zgrajena je bila pred 43 leti in še ni doživela večje prenove, za vzdrževalna dela pa je sredstva v glavnem zagotavljala sama (z najemninami, donacijami, zbiranjem starega papirja ...). Njen največji problem je ostal toplotna neizoliranost stavbe. Ravnateljica Sonja Simčič je dolga leta neuspešno opozarjala na nevzdržne razmere za pouk pozimi in poleti. »Pozimi šole nikakor nismo mogli ogreti (pred leti so najmlajši učenci celo sedeli v bundah, ker niti ob dodatnih radiatorjih v učilnicah ni bilo več kot 15 stopinj, op. p.), od maja pa je bilo delo skoraj nemogoče zaradi vročine,« je povedala Simčičeva. Da so bili stroški ogrevanja ogromni, verjetno ni treba izgubljati besed.

Z novim šolskim letom bo drugače. V okviru energetske sanacije bodo zamenjali vsa okna in zunanja vrata, fasada bo dobila 15-centimetrsko izolacijo, podstrešje pa še enkrat debelejšo in nove strope, zamenjali bodo tudi preostalo tretjino starih radiatorjev. Sanacijo električne napeljave in nove luči v učilnicah, zamenjavo ploščic v nekaj kletnih prostorih in nekaj notranjih vrat ter tudi zamenjavo strešne kritine nad učilnicami v pritličju, ki je izpadla iz projekta energetske sanacije, bo plačala šola. Sanacija dotrajanih tlakov na šolskih hodnikih in zamenjava azbestne strehe na telovadnici bosta morali počakati na počitnice 2015.