Ovadba v rokah tožilcev

Ovadba je vložena proti družbi s sedežem v Švici, njenemu hčerinskemu podjetju v Sloveniji in neznanim fizičnim storilcem - Opozorila farmacevtov

Objavljeno
09. oktober 2009 10.50
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana - Kazenska ovadba proti podjetju Novartis in njegovi hčerinski podružnici iz Slovenije, ki so jo v imenu (za zdaj) anonimnega informatorja vložili odvetniki na vrhovno državno tožilstvo (skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala), je dobila novega naslovnika. Skupina je namreč po prejetju ovadbe - vložena je proti družbi s sedežem v Švici, njenemu hčerinskemu podjetju v Sloveniji in neznanim fizičnim storilcem - zadevo odstopila Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani.

Združenje predstavnikov tuje farmacevtske industrije, imenovano Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, od katerega smo hoteli dobiti odziv na obtožbe o (poskusih) podkupovanja zdravnikov v Srbiji, predstavnika zdravstvenega ministrstva v Albaniji in zdravnikov, zdravstvenega osebja in njihovega sorodstva v Sloveniji, teh navedb do nadaljnjega ne namerava komentirati, »saj temeljijo na nedokazanih domnevah in obtožbah«. So pa pri Forumu, ki združuje 21 predstavništev tujih farmacevtskih podjetij, v usklajenem mnenju na vprašanja Dela odgovorili, da bodo, »če se bo pokazalo, da so obtožbe utemeljene in potrjene, ravnali v skladu z načelom sprejetega kodeksa«.

Sklicevanje na etični kodeks


Naj spomnimo, da etičnega kodeksa nimajo le zdravniki ali drugi strokovni profili v zdravstvu, ampak so tudi proizvajalci zdravil, prav zaradi pogostih obtožb, da neetično ravnajo pri trženju (novih) zdravil, sprejeli svoja pravila igra, ki veljajo tudi na ravni Evropske unije. Njihov kodeks seznanjanja in obveščanja o zdravilih na recept določa, da zdravstvenim delavcem ni dovoljeno dajati, ponujati ali obljubljati daril, finančnih ugodnosti ali prejemkov, ki bi spodbujali k predpisovanju, dobavljanju, prodaji ali dajanju določenih zdravil. V omenjenih spornih dejanjih, ki so pripomogli k sestavi sedanje kazenske ovadbe, pa se je, sodeč po navedbah v ovadbi, zgodilo ravno to.

Več v tiskani izdaji Dela