Ovadba zoper odgovorna v LTH

ZSSS je na Okrožno državno tožilstvo v Kranju podala ovadbo zoper predsednika uprave družbe LTH, Miloša Kodreta in člana uprave Primoža Pegana zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

Objavljeno
24. september 2009 13.38
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Škofja Loka - Sindikat je ovadbo vložil zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po kazenskem zakoniku, je danes povedal Ladislav Rožič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v okviru katere je deloval sindikat v podjetju. Po njegovih besedah gre za neizplačila plač delavcem, prispevkov in drugih dodatkov v zvezi z delom.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Kranju so potrdili, da so ovadbo prejeli v torek in jo, kot je pojasnila vodja tamkajšnjega tožilstva Irena Kuzma, poslali v preveritev policiji, ki bo zbrala izjave vpletenih oseb in potrebno dokumentacijo.

Po kazenskem zakoniku je za zavestno kršitev predpisov med drugim o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in o prenehanju delovnega razmerja ter plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta. Če pa zaradi teh kršitev pride do nezakonitega prenehanja delovnega razmerja, neupravičenega neizplačila treh zaporednih plač ali izgube pravice, ki izvira iz neplačanih prispevkov, je zagrožena zaporna kazen do treh let.

V sindikatu pripravljajo tudi druge ovadbe, saj po Rožičevih besedah obstaja tudi sum nepravilnosti pri poslovanju.

Loške tovarne hladilnikov (LTH), ki so v najboljših časih zaposlovale več kot 700 ljudi, so konec minulega leta zašle v hude finančne težave, saj družba kljub naročilom ni uspela pridobiti likvidnostnih sredstev za nabavo materiala. V februarju je proizvodnja prvič obstala, delavci so prejeli še januarsko plačo, nato več mesecev - v tem času so stavkali in protestirali pred vlado v Ljubljani ter pred Kodretovo hišo v Šempetru pri Novi Gorici - ostali brez plač.

V začetku junija je bil uveden stečajni postopek, tako da so se lahko delavci (ob koncu jih je bilo okoli 320), potem ko jim je stečajni upravitelj Dušan Taljat razdelil odpovedi pogodb o zaposlitvi, prijavili na zavodu za zaposlovanje. Taljat je sredi septembra, po preteku treh mesecev, ko je bil čas za prijavo terjatev, naštel 535 upniških zahtevkov. Glede stečajne mase je menil, da bo te dovolj le za poplačilo ločitvenih terjatev, glede poplačil delavcev pa ni bil optimist.