Ovadbi za padec pohorske vzpenjače

Po neuradnih podatkih sta v kriminalistični preiskavi zrušenja osmega stebra pohorske vzpenjače ovadena direktor Srečko Jesenšek in tehnični direktor Robertino Ribič, katera ovadbe ne komentirata. Grozi jima denarna kazen ali zapor do dveh let.

Objavljeno
09. november 2009 08.43
Miha Rubin, Urban Červek
Miha Rubin, Urban Červek
Maribor - Mariborski kriminalisti so v preiskavi zrušenja osmega podpornega stebra pohorske vzpenjače 19. julija letos zaznali kaznivo dejanje ogrožanja posebnih vrst javnega prevoza in zato ovadili dve odgovorni osebi. Čeprav športni center Pohorje medtem pospešeno gradi novo krožno-kabinsko žičnico na vrh Pohorja, ki bo po napovedih začela voziti okoli božiča, zgodba s staro še ni končama. Če bo tožilstvo odločilo, da obstaja dovolj dokazov za obtožnico in bo ta tudi postala pravnomočna, se bosta morala odgovorna, neuradno gre za direktorja Pohorske vzpenjače Srečka Jesenška in tehničnega direktorja Robertina Ribiča, zagovarjati na sodišču.

 

Tiskovni predstavnik tukajšnje policijske uprave Bartolo Lampret je potrdil, da so zaradi omenjene nesreče na mariborsko tožilstvo vložili dve kazenski ovadbi. Proti komu, ni hotel razkriti, so pa oba odgovorna ovadili po prvem odstavku 325. člena kazenskega zakonika, po katerem je za tistega, ki s kršitvijo predpisov o varnosti prometa na žičnicah in iz malomarnosti povzroči nesrečo, zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Kot je še pojasnil Lampret, so kriminalisti ovadbi sestavili na podlagi zaslišanj osumljenih in izvedenskega mnenja o porušenju stebra, ki so ga menda pridobili iz tujine.

 

Po neuradnih informacijah sta ovadena direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek in tehnični direktor Robertino Ribič, a za izjave nista bila dosegljiva. Tiskovni predstavnik Športnega centra Pohorje Matej Obu je povedal, da sta se ovadena odločila molčati, dokler ne bosta dobila uradnega obvestila.

 

»Gre za obširno zadevo. Državni tožilec, ki mu je bila zadeva dodeljena, bo po proučitvi tudi meritorno odločil,« je za Delo povedal namestnik vodje okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa. Kot je pojasnil, iz kazenske ovadbe v tem primeru izhaja, da naj bi šlo za kaznivo dejanje, pri katerem je predpisana denarna kazen ali zapor do dveh let, kar pomeni, da sodi v pristojnost okrajnega sodišča.

 

Več v tiskani izdaji Dela.