OVSE skrbi svoboda medijev v Sloveniji

Od MZZ so zahtevali pojasnila, zakaj je državno tožilstvo vložilo obtožni predlog zoper novinarko Dela.

Objavljeno
11. marec 2014 20.56
Ma. B., notranja politika
Ma. B., notranja politika

Ljubljana – Zaradi vse bolj razširjene prakse kazenskega preganjanja novinarjev v Sloveniji so zaskrbljeni tudi v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OVSE). Zato so pred kratkim od ministrstva za zunanje zadeve zahtevali pojasnila, zakaj je državno tožilstvo vložilo obtožni predlog zoper novinarko Dela Anuško Delić.

Ministrstvo za zunanje zadeve je po naših informacijah že konec meseca februarja prejelo uradno pismo OVSE, v katerem je predstavica za svobodo medijev pri organizaciji Dunja Mijatović izrazila skrb nad dogajanjem v državi, saj lahko takšna praksa organov pregona ogrozi svobodo medijev.

OVSE pričakuje pojasnila ministrstva, zanima pa jih tudi, kako bo država v podobnih primerih ravnala v prihodnje. Na ministrstvu na naša vprašanja o tem včeraj niso odgovarjali, saj so, kot so nam pojasnili, povsem zaposleni z organizacijo tretjega seminarja pobude o mediaciji v Sredozemlju, ki je včeraj potekal na Brdu pri Kranju. So pa obljubili, da nam bodo odgovorili danes.

Specializirano državno tožilstvo je 9. aprila 2013 vložilo obtožni predlog zoper novinarko Dela Anuško Delić. Tožilstvo novinarki očita, da je konec leta 2011 storila kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ko je pisala o povezavah med predstavniki neonacistične skupine Blood and Honour in politično stranko SDS, ob tem pa je objavila tudi zaupne podatke, ki jih je o skrajnih desničarjih v Sloveniji zbrala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

V bran novinarki so se, poleg številnih medijev, postavili tudi v Društvu novinarjev Sloveniji, kjer zahtevo tožilstva razumejo kot še en grob in nedopusten poseg v pravico javnosti do obveščenosti.