Pačnikove bohinjske naložbe se podirajo

Po porušitvi Karađorđevićeve vile v Ribčevem Lazu se je v zaprtem hotelu Zlatorog zrušila streha nad bazenom.

Objavljeno
09. maj 2014 15.12
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Ukanc – V skoraj dve leti zaprtem hotelu Zlatorog v Ukancu se je zrušila streha nad bazenom. Po porušitvi Karađorđevićeve vile v Ribčevem Lazu je to že drugi porušen turistični objekt v Bohinju v posredni lasti članov družine Zmaga Pačnika. Župan Franc Kramar razmišlja o odloku, ki bi lastniku nalagal skrb za nepremičnino.

Lastništvo večine nepremičnin v Bohinju Zmago Pačnik in člani njegove družine obvladujejo prek podjetij Dunis, d. o. o., (hotel Zlatorog, Ski, Kamp Zlatorog, apartmaji Triglav) in Alpinum, d. d. (hotel Bohinj), medtem ko sta nekdanji Pačnikovi nepremičnini, hotel Bellevue in hostel Pod Voglom, že dve leti v lasti Japca Jakopina. Po podatkih spletnega portala Gvin je podjetje Dunis davčni neplačnik.

Hotel Zlatorog s 134 posteljami (od skupaj 1155 hotelskih postelj v Bohinju) je od odhoda zadnjega najemnika Boža Šosterja zaprt. Do leta 2008 so povprečno našteli približno 24.000 prenočitev na leto, leta 2011 pa le še malo več kot 10.000.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus ugotavlja, da nimajo nobenega mehanizma, da bi vplivali na lastnika, hkrati pa dodaja, da vsak zaprt hotel predstavlja škodo za bohinjski turizem.

Kriza je pokazala, da je Bohinj najbolj primeren za družinske hotele, ugotavlja Langus, ki je omenil hotele Tripič, Kristal, Gašperin in Eko park.

Župan si želi sodelovanja

»S Pačnikom smo se pogovarjali, da bi v prihodnje sodelovali. Po poletni sezoni bomo na občini pripravili nov koncept sodelovanja in bo nadgradnja tistega, ki smo ga na občini že zasnovali, to je, da bi občina ustanovila turistično podjetje, vanj pa povabila Pačnika in druga podjetja, lahko tudi družbo za spodbujanje razvoja TNP,« je dejal župan Kramar.

Pred tremi leti je Kramar zaradi domnevne utaje davkov in sumov nezakonitosti pri lastninjenju hotelov kazensko ovadil Zmaga Pačnika, zdaj pa župan pravi, da je to »korak naprej od kritiziranja«.

V Ljubljani imajo v občinskem odloku določeno, da mora lastnik primerno skrbeti za nepremičnino, sicer jo lahko na stroške lastnika obnovi občina, česar pa v Bohinju ne poznajo, pravi župan Kramar in dodaja, da bodo to možnost proučili.

Jakopin še vedno načrtuje

Zaradi dotrajanosti je zaprt tudi hotel Bellevue (108 postelj) v Ribčevem Lazu, katerega lastnik je dve leti Japec Jakopin oziroma njegovo podjetje Finadria. Jakopin pravi, da bo v mesecu dni na občini in upravni enoti predstavil idejni načrt obnove hotela Bellevue, ki ga izdelujejo Južni Tirolci.

Če bodo dobili soglasje upravne enote in občine, bodo izdelali natančnejše načrte, napoveduje Japec Jakopin. Prenova hotela naj bi stala od devet do deset milijonov evrov, zanjo bi se zadolžil pri bankah. Jakopin ugotavlja, da v turizmu ni hitrega zaslužka, ampak gre za tek na dolge proge.

»Delati moramo na kvaliteti ponudbe, ne pa na kvantiteti obiska,« pravi in dodaja, da lahko razcvet bohinjskega turizma spodbudijo le obsežne investicije. Ocenjuje, da bi morali v Bohinj vložiti od 150 do 200 milijonov evrov.

Skrivnostno o hotelu Ski

Po štirih letih je zadnjo zimo spet obratoval hotel Ski na Voglu. Najemnika Aco Trampuž in Miran Taslidža sta morala hotel pred sezono obnoviti, vendar o višini vlaganj nista hotela govoriti ne ob odprtju ne po koncu zimske sezone.

Z obiskom sta sicer zadovoljna, saj so našteli več kot 3000 prenočitev, večinoma slovenskih gostov. O finančnem uspehu nista hotela govoriti, napovedala sta le, da bosta vztrajala tako na Voglu kot tudi v kampu Zlatorog, ki sta ga najela lani, zdaj pa v njem prenavljajo sanitarije.