Padel še drugi razpis za mariborsko urgenco

Ministrstvo za zdravje po neuradnih informacijah zavrnilo GH Holding in Tames. Cena je bila previsoka.

Objavljeno
09. oktober 2013 22.55
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Po naših informacijah je ministrstvo za zdravje edino ponudbo, ki jo je na razpisu za adaptacijo urgentnega centra UKC Maribor dobilo za gradbena dela, zavrnilo kot nesprejemljivo. Razlog: veliko previsoka cena.

Ministrstvo za zdravje je na ponovljeni razpis za adaptacijo urgence, razdeljen v tri sklope, za gradbeno-obrtniška dela prejelo le eno ponudbo, to je konzorcija GH Holding in Tames. Toda ponudba je presegala 18 milijonov evrov, po naših podatkih pa je bila vrednost del ocenjena na dobrih devet milijonov.

Na ministrstvu o zavrnitvi ponudbe še nočejo govoriti, saj so iz službe za stike z javnostjo pred dnevi sporočili, da še ni pravnomočna. Medtem so v mariborskem univerzitenem kliničnem centru (UKC) zaskrbljeni: »Obnova mariborske urgence je še vedno zelo negotova,« opozarja Roman Košir, predstojnik urgentnega centra UKC. »Zapleti pri javnem razpisu za gradnjo urgentnega centra nam vzbujajo veliko skrb, ali bomo lahko projekt sploh izpeljali, saj je povezan s porabo evropskih sredstev do konca leta 2014,« se je odzval Košir. »Hkrati občutimo razočaranje, saj smo strokovnjaki iz UKC pripravljali ta projekt več let in poleg ogromno vloženega dela in znanja porabljali tudi finančna sredstva za projektiranje,« je dodal.

Če načrtovane gradnje urgentnega centra ne bo, bo nastala izjemno kritična situacija, meni predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Roman Košir.

To bi ogrozilo tudi načrtovano reorganizacijo urgentne službe. »Ekipa urgentnega centra in ostale službe nujne medicinske pomoči smo v neustreznih prostorih in z neustrezno opremo ter neustrezno organizacijo primorani improvizirati pri svojem vsakdanjem delu. Konflikte in prostorske težave doživljamo vsak dan. Pacienti so kljub trudu, ki ga zaposleni vložijo, vse bolj nezadovoljni, hkrati pa jim bo strokovno osebje v takšnem okolju težko zagotavljalo najboljšo možno oskrbo. Tudi oprema bo vse manj služila svojemu namenu, saj je že zdaj pomanjkljiva in izrabljena,« opozarja Košir. Ker stanje na mariborski urgenci »še zdaleč ni zadovoljivo«, je obnova po njegovih besedah nujna, tako z vidika pacientov kakor tudi zaposlenih.

Namesto 9 zahtevali 18 milijonov evrov

Ministrstvo za zdravje je prvo javno naročilo za adaptacijo urgentnega centra v mariborskem UKC objavilo aprila, a ker sta se dve podjetji pritožili na državno revizijsko komisijo, ta pa je zahtevkoma za revizijo ugodila in razveljavila del razpisne dokumentacije, so morali postopek izbora izvajalca ponoviti. Na ponovljen razpis, razdeljen v tri sklope, so za gradbeno-obrtniška dela prejeli le ponudbo konzorcija GH Holding in Tames, za pohištveno in medicinsko opremo pa je prispelo šest ponudb. Toda po naših podatkih je ponudba omenjenega konzorcija presegala 18 milijonov evrov in je bila torej dvakrat višja od ocenjene vrednosti del, kar je bil tudi razlog, da jo je ministrstvo zavrnilo.

Ogroženo evropsko sofinanciranje

Celotna naložba v obnovo urgentnega centra je sicer ovrednotena na približno 14 milijonov evrov, pri čemer je dobra polovica tega zneska odobrena iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Vendar pa bi morali z obnovitvenimi deli začeti čim prej, saj bi, če jih ne bi zaključili do konca leta 2014, bilo ogroženo sofinanciranje z evropskim denarjem. Kako se bo razpis odvijal naprej, oziroma kako bodo našli izvajalca za gradnjo, bo po Koširjevih besedah odločalo ministrstvo za zdravje, ki vodi projekt v okviru nacionalnega razvojnega projekta izgradnje mreže urgentnih centrov Republike Slovenije.

Na ministrstvu pa, kot rečeno, zapleta za zdaj ne želijo komentirati. V GH Holdingu, ki je vodilni partner v konzorciju, nam včeraj popoldan ni uspelo priklicati nikogar, v podjetju Tames pa so omenili le, da postopek še ni končan, o njem pa niso želeli govoriti.